Audiniais prekiaujančios įmonės įtariamos slėpę mokesčius

Gariūnų turgavietėje ir specializuotose parduotuvėse Vilniuje, Panevėžyje ir Kaune prekiaujančios įmonės dalies gautų pajamų neapskaitydavo buhalterinėje apskaitoje.

Pirminiais duomenimis, per dvejus metus neoficialioje apskaitoje galėjo figūruoti daugiau nei 2 milijonai litų, o nesumokėtų mokesčių suma viršija pusę milijono litų.

Tai nustatė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apygardos vadyba, bendradarbiaudama su Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais ir Vilniaus apygardos prokuratūra.

Pasak FNTT pranešimo, didmenine prekyba užsiimančių įmonių vadovams, buhalteriams ir kasininkams, iš viso 12 asmenų, pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Be to, įmonės nuosavose siuvyklose iš audinių pagal užsakymus siūdavo įvairius drabužius, užuolaidas ir kitus gaminius, kuriuos taip pat parduodavo be apskaitos dokumentų. Nustatyta, kad be apskaitos dokumentų prekiauta įmonių filialuose, esančiuose Gariūnų turgavietėje, specializuotose audinių parduotuvėse Vilniuje, Panevėžyje ir Kaune. Šiose parduotuvėse dalis prekių buvo parduodama be kasos čekių.

Įtariama, kad už gautus grynuosius pinigus įmonių vadovai mokėdavo darbuotojams neoficialius atlyginimus ir be apskaitos dokumentų įsigydavo itin dideles naujų prekių siuntas, kurios buvo saugomos šešiuose milžiniškuose sandėliuose, esančiuose Vilniaus rajone, Vilniuje ir Alytuje.

FNTT Vilniaus apygardos valdybos tyrėjai atliko daugiau kaip 30 kratų bendrovių administracinėse patalpose, prekybos vietose, sandėliuose, transporto priemonėse bei įtariamųjų gyvenamosiose patalpose. Kratų metu rasta ir išimta: daugiau kaip 50 tūkst. litų įvairia valiuta, neapskaitytų įmonių buhalterijoje, rankraštiniai juodosios buhalterijos įrašai, penki kompiuteriai, daugiau kaip 50 segtuvų su buhalterinės apskaitos dokumentais.

Ikiteisminiame tyrime Valstybinei mokesčių inspekcijai pavesta atlikti didmena prekiaujančių įmonių turimų audinių likučio inventorizaciją. Pradiniame inventorizacijos etape vien tik sandėliuose rasta daugiau kaip 20 tūkst. kilometrų įvairių audinių.

Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį bei padarytos žalos atlyginimą, daugiau kaip 9 milijonų litų vertės įtariamųjų turtui Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro nutarimu paskirtas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.


Šiame straipsnyje: mokesčiaisukčiavimasFNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių