Atskleidė, kur užsienyje lietuviai dairosi būsto

Nusprendus įsigyti būstą užsienyje, lietuvių akys dažniausiai krypsta į nekilnojamąjį turtą (NT) Ispanijoje, Graikijoje ir jos salose, Turkijoje.

Taip LRT.lt pasakoja NT specialistai Audrius Šapoka bei Paulius Banevičius. Tiesa, šis reiškinys toli gražu nėra masinis, tačiau bent keleto užklausų per metus dėl būsto užsienyje NT specialistai sulaukia.

„RE/MAX Apex“ brokeris P. Banevičius teigia nepastebintis išskirtinai didelio lietuvių susidomėjimo NT užsienio šalyse, tačiau keleto užklausų per metus sulaukiantis.

„Aš asmeniškai sulaukiu keleto užklausų per metus dėl NT užsienyje. Kadangi esame tarptautinė kompanija, gavę tokią užklausą, perduodame ją kolegoms tame regione, kuriame klientai domisi NT.  Kolegos pasiūlo keletą variantų, kuriuos į pageidaujamą šalį nuskridęs klientas apžiūri.

Kaip populiariausią šalį, kurioje lietuviai ieško NT, išskirčiau Ispaniją. Ypač juos domina šiltasis regionas – Alikantė, Malaga, Marbelja“, – pasakoja P. Banevičius.

Jungtiniai Arabų Emyratai dažniau pasirenkami investicijoms į NT ir jo nuomai, Ispanija – savo poilsiui.

„Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas A. Šapoka pastebi, kad, be Ispanijos, lietuvius dar domina NT Turkijoje, Graikijoje, Kipre, Kretoje.

„Nusprendusieji įsigyti NT užsienyje, jį įsigyja savo asmeninėms ar šeimos reikmėms, poilsiui, o tuo metu, kai būste negyvena, dažniausiai jį nuomoja.

Tačiau įvertinti skaičiais, kiek žmonių ieško NT užsienyje, labai sunku. Tai tikrai nėra masinis reiškinys, NT įsigyti užsienyje pageidauja pavieniai klientai“, – kalba A. Šapoka.

Ką reikia žinoti, įsigyjant NT užsienyje

Pirmas ir svarbiausias patarimas norintiems įsigyti būstą užsienyje, anot A. Šapokos, – būtina išsiaiškinti, ką numato tos šalies teisinė bazė.

„Svarbu žinoti, kaip šalyje registruojami sandoriai, kaip vyksta nuosavybės perdavimas naujam savininkui, kokia yra atsiskaitymo tvarka bei kokios garantijos užtikrinamos.

Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į tos šalies specifinę rinką – ar jūs nepermokate už turtą, kurį norite įsigyti toje šalyje. Tai padėtų padaryti vietos specialistai, nes Lietuvoje žmonių, kurie užsiimtų NT prekyba užsienyje, labai nedaug. Tačiau paanalizuoti vietinę rinką ir suvokti, kiek kokie projektai kainuoja, visuomet verta“, – tikina pašnekovas.

Būtinybę pasitelkti specialistus, kurie padėtų išanalizuoti vietinę NT rinką, išskiria ir P. Banevičius: „Reikėtų kreiptis į specialistą, žmogų, kuris dirba tame regione, kad jis patartų ne tik, koks tuo metu NT yra geras, bet ir galėtų prognozuoti to turto perspektyvas.

Yra buvę nemažai liūdnų istorijų toje pačioje Ispanijoje ar Bulgarijoje, kur lietuviai prieš 10–12 metų aktyviau investavo į NT. Žmonės įsigijo NT, o vėliau kainos drastiškai – netgi 2–3 kartus – šovė žemyn. Taigi svarbu išsiaiškinti, kokios NT perspektyvos tame regione, kaip greitai ir už kokią kainą prireikus įmanoma NT parduoti“, – tikina jis.

Nepoilsiaujant pravartu nuomoti

P. Banevičius pasakoja turėjęs klientų, kuriems priklauso NT Dubajuje, o tai šiuo metu gera investicija, nes NT investicinis atsiperkamumas Jungtiniuose Arabų Emyratuose yra geras.

„Nusipirkus net ir brangesnį NT, jis ganėtinai gerai atsiperka. Tačiau tai, ar žmonės dažniau investuoja į užsienio NT, ar perka savo poilsiui, priklauso nuo šalies, kurioje NT perkamas. Jungtiniai Arabų Emyratai dažniau pasirenkami investicijoms į NT ir jo nuomai, Ispanija – savo poilsiui“, – pažymi pašnekovas.

Kaip pastebi abu NT specialistai, užsienyje būstą įsigiję žmonės, kol patys juo nesinaudoja, neretai jį išnuomoja kitiems poilsiautojams. Tai gana dažna ir saugi praktika.

„Lietuviai racionalūs: jei jie atostogauja iki pusės metų per metus (taip būna labai retai, dažniausiai – tris ar keturis mėnesius), tai likusį laikotarpį, tam, kad nelaikytų turto tuščiai, jį nuomoja.

Labai dažnai, ypač Pietų Europos šalyse, yra atskiros turto valdymo kompanijos, kurios užsiima nuomininkų paieška, turto priežiūra. Jų mokesčiai būna arba fiksuoti, arba sutarti, priklausomai nuo nuomos kainos. Rizika visuomet, galima sakyti, yra, tačiau, kiek man žinoma, tos įmonės gerai viską suvaldo ir sutvarko“, – kalba A. Šapoka.

Savo ruožtu P. Banevičius pažymi, kad, jei tai kiek prabangesnis NT, o savininkui atsiperkamumas nėra aktualus, tuomet jis vengia tuo butu, kotedžu ar namu dalytis su nuomininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių