Atsikratyti senų padangų – civilizuotai

  • Teksto dydis:

Jau prasideda vasarinių padangų keitimo metas. Deja, kasmet tokiu laiku kai kurie vairuotojai senų padangų atsikrato barbarišku būdu – išmesdami atokiame gamtos kampelyje ar pakelėse. Ir jeigu jos ten liks gulėti, tai net keliems šimtams metų – kol suirs.

Aplinkosaugininkai kviečia gyventojus atsikratyti senų padangų civilizuotai ir primena, kad ne vietoje išmetus padangą gali tekti atlyginti aplinkai padarytą žalą. Pagal nustatytą minimalų tokios žalos atlyginimo dydį – daugiau kaip 140 eurų.

Vienas iš būdų atsikratyti senų padangų – jas atiduoti padangų pardavėjams. Visi šie pardavėjai, tarp jų ir prekybos centrai, privalo iš vartotojo nemokamai priimti padangų atliekas, jeigu jos skirtos to paties tipo transporto priemonei ir jeigu jų atiduodama tiek, kiek perkama. Prekybos padangomis vietoje turi būti paskelbta rašytinė informacija vartotojams, kaip jie gali atiduoti padangų atliekas.

Keičiant padangas automobilių remonto įmonėse, senosios turi būti priimamos nemokamai. Šias atliekas transporto priemonės naudotojui atiduoti draudžiama.

Kitas būdas atsikratyti senų padangų – nugabenti jas į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę. Paprastai tokios aikštelės nemokamai iš gyventojo per metus priima iki penkių padangų, bet priėmimo sąlygas nustato savivaldybės, todėl jos gali skirtis. Šiuo metu Lietuvoje veikia 96 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės. Kiekvienos apskrities tokių aikštelių adresus, telefonus ir darbo laiką galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapyje.

Juridiniai asmenys padangų atliekas privalo atiduoti jas tvarkančiai įmonei pagal padangų atliekų perdirbimo ir panaudojimo rašytinę sutartį.

Organizuoti ir finansuoti padangų atliekų surinkimą iš padangų pardavėjų ir transporto priemonių techninės priežiūros bei remonto paslaugas teikiančių įmonių, taip pat šių atliekų perdavimą atliekų tvarkytojui privalo padangų gamintojas ar importuotojas. Jis turi nurodyti padangų atliekų surinkėją, kurį finansuoja ir kuris padangų atliekas paims nemokamai.

Jeigu nevykdoma nustatyta pareiga priimti padangų atliekas, gresia nuo 450 iki 850 eurų bauda. Už tokį pakartotinį pažeidimą – nuo 850 iki 1700 eurų bauda. Jeigu nevykdoma pareiga organizuoti atliekų, susidariusių naudojant gamintojų ir importuotojų tiektas vidaus rinkai padangas, surinkimą, gresia nuo 6 tūkst. iki 14 tūkst. eurų bauda.

Aplinkos ministerija prašo pastebėjus padangų atliekų tvarkymo reikalavimų pažeidimus apie tai pranešti regiono aplinkos apsaugos departamentui. Aplinkos apsaugos departamentų adresus ir kontaktinius telefonus galima rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių