Atsijungusią „NordBalt“ vėl pavaduoja Kruonio HAE

  • Teksto dydis:

Šiandien, balandžio 20 d., pusę dešimtos ryto atsijungus elektros jungčiai su Švedija „NordBalt", vėl aktyvuotas 400 MW Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės avarinis rezervas. Šios elektrinės teikiama rezervo paslauga pasinaudojama iškart jungčiai atsijungus, siekiant užtikrinti energijos tiekimo stabilumą.

Atsijungus 700 MW galios jungčiai, staiga sumažėja į Lietuvą patenkančios elektros energijos kiekis, tad per 2 minutes galinti pasileisti Kruonio HAE pasitelkiama greitam situacijos suvaldymui, siekiant  užtikrinti nenutrūkstamą energijos tiekimą šalyje.

Šįryt jungčiai atsijungus dėl gedimo Klaipėdos elektros srovės keitiklio stotyje, perdavimo sistemos operatorius pranešė, kad „NordBalt" remontas gali užtrukti iki penktadienio.

Paskutinį kartą Kruonio HAE avarinis rezervas dėl „NordBalt" jungties atsijungimo buvo aktyvuotas praėjusį ketvirtadienį, balandžio 14 d. Tąkart jungties atsijungimas, elektrinių aplinkinėse šalyse remontai, maža vėjų generacija ir kitos priežastys lėmė, kad vidutinė penktadienio elektros energijos kaina „Nord Pool" biržos Lietuvos kainų zonoje pakilo iki 46 Eur/MWh. Siekiant stabilizuoti situaciją rinkoje ir užtikrinti, kad kainos biržoje nedidėtų dar labiau, penktadienį buvo įjungtas 455 MW galios dujinis kombinuoto ciklo blokas Elektrėnuose.

Pasak „Lietuvos energijos gamybos" generalinės direktorės Eglės Čiužaitės, bendrovės valdomos elektrinės yra pasiruošusios greitai reaguoti į rinkos įvykius ir reikšmingai prisidėti prie elektros energijos tiekimo saugumo užtikrinimo.

Gaminti elektros energiją ir teikti rezervo paslaugas pasiruošusi ne tik Kruonio HAE. Jei jungties remontas užsitęstų ir elektros kainos biržoje smarkiau pakiltų, elektros energiją gaminti pradėtų ir kombinuoto ciklo blokas Elektrėnuose, taip prisidėdamas prie kainų stabilizavimo. Stabiliai veikia ir Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinė.


Šiame straipsnyje: NordBaltKruonio HAEelektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių