Atmestas prezidentės veto lengvatiniam PVM transporto bilietams

Seimui penktadienį atmetė Prezidentės veto pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatiniam tarifui keleivinio transporto bilietams.

Už veto atmetimą balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 23, susilaikė 6 parlamentarai.

Norint veto atmesti reikia mažiausiai 71 Seimo nario balso.

Todėl Prezidentė Dalia Grybauskaitė bus priversta per kelias dienas pasirašyti Seimo šią savaitę priimtą PVM įstatymo pataisą dėl lengvatinio 9 proc. tarifo periodinei spaudai, neįgaliųjų transporto priemonėms bei keleivinio transporto bilietams.

Valstybės vadovė parėmė mokestinę lengvatą spaudai, kurią pati ir pateikė, bei neįgaliųjų transporto priemonėms. Tačiau nesutiko su pasiūlymu taikyti lengvatinį PVM tarifą keleivių pervežimui. Todėl vetavo šią įstatymo dalį.

Tačiau Seimui atmetus veto visos trys lengvatos įsigalios nuo 2013 metų sausio.

„Prezidentės patarėjai neatsakė į konkrečius klausimus dėl lengvatų akivaizdaus teigiamo efekto įvairioms sritims, taip pat ir keleiviniam transportui. Prezidentė šiuo atveju yra absoliučiai neteisi, todėl siūlau atmesti veto“, - kalbėjo opozicijos atstovas Žilvinas Šilgalis.

Bet valdantieji gynė Prezidentės ir Vyriausybės skeptišką nuomonę dėl PVM lengvatos keleivinio transporto bilietams, kuris biudžetui kainuos daugiau kaip 70 milijonų litų.

„Artėjant rinkimams galima visokių čia lengvatų prigalvoti. Bandyta siūlyti daugybė visokių lengvatų, bet, ačiū Dievui, nepraėjo dauguma, tik pora. Tik dėl lengvatos spaudai galima sutikti“, - sakė konservatorius Kęstutis Masiulis.

Premjeras Andrius Kubilius siūlė nesivadovauti priešrinkiminiu populizmu: „Kalbant nerimtai – jeigu jau tokie dosnūs, tai šalia nemokamo transporto padarykime ir nemokamą duoną bei dešrą, ir dar nemokamą degtinę. O jeigu rimtai – turime rasti priešnuodžius, kaip apsisaugoti nuo PVM lengvatų priešrinkiminės epidemijos. Baikim tuos džiazus, baikim tas epidemijas ir vieną kartą tapkime atsakingi, taupykime savo ir savo vaikų pinigus.“

Tačiau valdantiesiems nepavyko apginti savo pozicijos. Seimas atmetė veto. Toks parlamentarų balsavimas buvo palydėtas opozicijos atstovų plojimais.


Šiame straipsnyje: PVMmokesčiaiPVM transportui

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik

Tik portretas
Nemanau, kad pravažiavimo bilietų kainos sumažės tiek pat, gal truputį " dėl akių", čia tik vežėjų pelnai padidės. Įdomu, kam priklauso stambiosios pervežimų kompanijos?

istabus

istabus  portretas
politiniai zaidimai, vedziojimas uz nosies, buvo labai nesunku nuspeti, kad taip ir bus.Tiek vyriausybe su seimu zinojo kad pataisos bus priimtos tik tokios kokios turejo buti priimtos, o ta kur turejo buti atmesta buvo ir atmesta, cia tik dave prezidentei pasireiksti, kad ji irgi dirba kazkoki darba ir atseit kovoja uz mazesnius mokescius.

qwer

qwer portretas
Sveikinu autoriu PVM saudai mazinimo proga!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių