Atlikėjams mokės laikmenų pardavėjai ar pirkėjai?

Kovo 1-ąją įsigaliojo praėjusių metų pabaigoje priimtos Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos, numatančios teisingesnį atlyginimą ir daugiau garantijų šalies atlikėjams.

Dėl kūrinių kopijavimo asmeniniais tikslais nuo šiol kompensacijos jiems bus renkamos ne tik už pasenusias, bet ir naujas skaitmenines laikmenas: USB atmintines, atminties korteles, nešiojamus diskus, taip pat MP3 grotuvus ir kitus įrenginius, su turinio įrašymo funkcija.

Kaip numatyta įstatyme, atlikėjams priklausantį atlyginimą privalo sumokėti verslininkai, pirmą kartą parduodantys įrenginius ir laikmenas Lietuvoje.

Anksčiau technikos parduotuvių tinklas „Topo centras“ prognozavo, kad dėl įstatymo pataisos nešiojamieji kompiuteriai vidutiniškai turėtų brangti 5 proc., mobilieji ir išmanieji telefonai – 7-10 proc. Buvo nuogąstaujama, kad naujojo įstatymo poveikį ženkliai pajus tiek pardavėjai, tiek vartotojai, mat tai gali sukelti oficialaus vartojimo smukimą.

Tačiau Lietuvos gretutinių teisių asociacijos (AGATA) direktorės teigimu, įrangos pardavėjai yra geranoriškai nusiteikę įgyvendinant pakeistą įstatymą. „Absoliuti dauguma tų, su kuriais bendravome, sutinka, kad už kūrinių kopijavimą turi būti atlyginama“, – sako AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Jos teigimu, atsižvelgiant į pasikeitusius įstatymo reikalavimus, su laikmenų ir įrenginių pardavėjais nuo kovo 1 dienos bus atnaujinamos sutartys. Kilus klausimams, verslininkai kviečiami kreiptis į asociacijos specialistus.

Kiek tiksliai bus surenkama atlyginimo už kopijavimą asmeniniais tikslais, turėtų paaiškėti per artimiausią pusmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LLL

LLL portretas
Nematau už ką mokėti - juk Lietuvoje normalių, mokančių groti ir dainuoti atlikėjų yra tik vienetai, bet deja, jie savo CD neišleidžia.. Visas tas šlamštas, brukamas per TV, radiją ir CD niekam tikęs. Teisingai mūsų "dainininkes" anglai apibūdino, kaip kniaukiančias kates. Kad ir kiek turiu muzikos prisirinkęs - lietuviško mėšlo neturiu anei 1 vnt. Tad už ką mokėti?

lietuvis

lietuvis portretas
klausausi tik rusiska muzika,lietuviski atlikejai tai akmens amzius,nematau del ko uz ta mesla moketi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių