A.Sekmokas: VAE paskolų kainą lems EK išvada, šalies finansų valdymas

Teigiamos Europos Komisijos išvados dėl Lietuvos ketinamo įgyvendinti naujos atominės elektrinės (AE) statybos projekto atpigintų paskolas, sako energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Premjeras Andrius Kubilius akcentuoja, kad pigesnes paskolas lems ir šalies finansų valdymas.

„Mes turėtume artimiausiu metu gauti iš Europos Komisijos išvadą dėl mūsų projekto. Kiek aš žinau, ji yra pozityvi. Konkreti parama yra ta, kad pozityvi išvada atveria kelią “Euratom„ ir Europos investicijų banko paskoloms, kurios yra žymiai pigesnės, lyginant su komerciniais bankais“, - antradienį susitikime su opozicijai priklausančiais „tvarkiečiais“ sakė A.Sekmokas.

Pasak A.Kubiliaus, skolinimosi kaina priklausys ir nuo Lietuvos reitingo.„Kuo mes tvarkingiau dirbsime su savo šalies finansais, tuo mums 2015 metais ir vėliau gali pasisekti pigiau skolintis. Pagal dabartinę situaciją būtų tokia padėtis, kad estai skolintųsi pigiau negu mes, o mes - galbūt pigiau negu latviai. O 2015 metais mes visi galime būti pakankamai geroje situacijoje“, - kalbėjo premjeras.

Naujos atominės elektrinės statybai reikėtų skolintis 50-70 proc. visų numatomų lėšų - iš maždaug 17 mlrd. litų bendros sumos Lietuvai tektų beveik 6 mlrd. litų, iš jų apie 3-4 mlrd. litų skolintųsi Visagino atominė elektrinė, kuri valdytų apie 34 proc. būsimos valdymo įmonės akcijų.

Visagino atominė elektrinės strateginis investuojas yra „ Hitachi Ltd.“ kartu su „ Hitachi–GE Nuclear Services“, kurioje pagrindinis akcininkas yra koncernas „ Hitachi“, valdantis 80 proc. kapitalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagrindinis ekonomikos dėsnis

Pagrindinis ekonomikos dėsnis portretas
Polemika "Statyti-griauti-nestatyti" turi būti atmetama, kol nėra pastovaus biudžeto. Kas yra pastovus biudžetas? O tai yra planinga-proporcinga-dėsninga ekonomika, kuomet normali pinigų apyvarta ir biudžetas nekinta. Proporcijos išlaiko balansą, pusiausvyrą tarp atskirų pramonės šakų, todėl bazinės įmonės negriaunamos, jos sukoncentruotos moksliniais pagrindais normaliai ekonomikai vystyti. Negali būti minčių apie aukšto lygio mašininės gamybos sutrikdymą. Tai yra pagrindinis ekonomikos dėsnis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių