A.Sekmokas teikia Vyriausybei šilumos ūkio pertvarkos gaires

Energetikos ministras pirmadienį Vyriausybei ketina pristatyti šilumos ūkio pertvarkos gaires, kurios numato didesniuose miestuose atskirti šilumos gamybą nuo tiekimo, šilumos tinklus galbūt perduodant valstybei.

Jei Vyriausybė jai artimiausiu metu pritars, Energetikos ministerija bus įpareigota parengti šilumos ūkio įstatymo bei kitų įstatymų pataisas.

Energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis BNS sakė, kad šilumos ūkį bus siūloma pertvarkyti pagal trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus, atskiriant veiklų nuosavybę, kaip tai jau iš esmės padaryta elektros sektoriuje bei per dvejus metus numatoma atlikti ir dujų ūkyje.

„Bus siūloma vertikaliai išskaidyti monopolijas pagal trečiąjį energetikos paketą, kaip tai jau padaryta elektros ir dujų sektoriuose“, - BNS sakė K.Jauniškis.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas praėjusią savaitę pareiškė, kad iki naujų Seimo rinkimų šių metų rudenį žadama pertvarkyti šalies šilumos ūkį. Jis pripažino, kad iki šiol šiai Vyriausybei nepavyko pertvarkyti šio ūkio ir sumažinti šilumos kainų vartotojams.

„Šiandien yra interesai aiškiai didžiųjų šilumos gamintojų - tai yra monopolijų pusėje, mes teiksime Vyriausybei nutarimo projektą dėl šilumos ūkio esminės reformos. Vasaros pabaigoje turėtų būti pateiktas šilumos ūkio ir lydintieji įstatymai. Reforma turi pasiekti tris tikslus - tai yra suskaidyti vertikaliai integruotas monopolijas, turi užtikrinti skaidrumą, konkurencingumą ir atstatyti tą interesų pusiausvyrą, kuri buvo pažeista ne šilumos vartotojų naudai“, - penktadienį Lietuvos radijo laidoje „Dienos tema“ kalbėjo A.Sekmokas.Į klausimą, ar tai reiškia, jog šilumos tinklai bus perduoti valstybės valdomai bendrovei, A.Sekmokas atsakė: "Tikrai šiandien

panašu, kad toks scenarijus būtų, tačiau detaliai mes turėsime tai numatyti Šilumos ūkio įstatyme".

„Aš manau toks modelis (šilumos tinklų perdavimas valstybės nuosavybėn - BNS) yra labai tikėtinas. Tačiau mes diskutuosime su šilumos ūkio įmonėmis, su vartotojais, kad būtent tie interesai būtų atstatyti  šilumos vartotojų naudai. Turime suprasti, kad ir šilumos ūkis Lietuvoje turi būtų tvarkomas tvarkingai, kad infrastruktūra nebūtų nugyventa, kad šilumos ūkis nesugriūtų. Šiandien dažnu atveju nuomininkai, kurie nuomoja šilumos ūkio įmones, jie nepakankamai rūpinasi šilumos trasomis“, - sakė A.Sekmokas.

Pasak ministro, artimiausiu metu darbą pradės speciali darbo grupė.Šilumos ūkio pertvarkos tikslas yra esminis šilumos ūkio monopolijų panaikinimas, statant biokuro katilines ir taip mažinant šildymo kainas.Ministerijos rengiamoje naujoje šilumos ūkio koncepcijoje, be kita ko, siūloma vasaros sezono metu karštą vandenį daugiabučiuose gaminti ne centralizuotai, o elektriniais boileriais.


Šiame straipsnyje: šildymasšilumos kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių