A.Sekmokas: pokalbiai su „Gazprom“ leidžia tikėtis susitarimo

Lietuvos valdžios pokalbiai su „Gazprom“ vadovybe leidžia tikėtis, kad su Rusijos dujų koncernu pavyks sutarti dėl Lietuvos energetikos sektoriaus pertvarkos, trečiadienį sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Neseniai įvykę pokalbiai su “Gazprom„ vicepirmininku Aleksandru Medvedevu teikia vilties, kad akcininkai gali sutarti dėl plano įgyvendinimo, dėl perdavimo sistemos vertės“, - Vilniuje surengtoje konferencijoje apie skalūnų dujas kalbėjo A.Sekmokas.

Pagal Europos Sąjungos (ES) direktyvą planuojama dujų sektoriaus pertvarka Lietuvoje numato, kad dujų vamzdynų verslas negalės būti tose pačiose rankose kaip ir dujų tiekimas.

Tai yra iššūkis „Gazprom“, kuris yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai ir valdo 37,1 proc. akcijų bendrovėje „Lietuvos dujos“.

A.Sekmoko teigimu, 17,7 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų valdanti Lietuvos vyriausybė tikisi, kad „Gazprom“ įsitrauks į derybas, kurios jau vyksta su Vokietijos kompanija „E.ON“, turinčia 38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų.

„Tariasi derybininkai, atstovaujantys Lietuvos valstybei ir “E.ON„. Reikia tikėtis, kad “Gazprom„ prisijungs, o tai baigsis Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimu Lietuvoje. Tai turėtų įvykti iki 2014 metų pabaigos“, - kalbėjo A.Sekmokas.

„Gazprom“ anksčiau prieštaravo Lietuvos pasirinktam griežčiausiam veikų atskyrimo variantui, tačiau, pasak ministro, galiausiai pripažino Lietuvos teisę pačiai pasirinkti reformos būdą.

„Labai svarbus aspektas, kad “Gazprom„ galiausiai pripažino Lietuvos suverenią teisę pasirinkti Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo būdą“, - teigė A.Sekmokas.

Ministras pirmadienį dalyvavo Vyriausybėje vykusiame susitikime, kuriame Lietuvoje planuojamą reformą aptarė premjeras Andrius Kubilius, „Gazprom Export“ generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas ir Europos Komisijos generalinio energetikos direktorato vadovas.

Po susitikimo išplatintame pranešime Vyriausybė nurodė, kad „diskusijos vyko konstruktyviai siekiant spręsti visus iškilusius klausimus“ ir „buvo sutarta iki kovo pabaigos susitikti dar kartą“.

Lietuvos Vyriausybės atstovai yra sakę, kad išskaidžius „Lietuvos dujų“ veiklas, „Gazprom“ galėtų valdyti iki trečdalio magistralinių dujotiekių valdymo įmonės akcijų, tačiau tik jei „Gazprom“ užtikrins teisingą dujų kainą Lietuvai, ir tokiam modeliui pritars Europos Komisija.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

ble

ble portretas
kodel viskas brangsta po tokiu konservu "susitarimu"???

pv.

pv. portretas
Nu pardon, bet šiuo ministru aš jau nebetikiu ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių