A.Sekmokas: pertvarkius šilumos ūkį, atsirastų daugiau skaidrumo

Artėjant Seimo rinkimams šilumos ūkio pertvarkos ėmęsi konservatorių premjeras ir energetikos ministras sako, kad pertvarkius ūkį pagal Europos Sąjungos (ES) trečiojo energetikos paketo reikalavimus, jis taptų skaidresnis ir konkurencingesnis.

Arvydo Sekmoko teigimu, valstybė turėtų įgauti didesnę įtaką, valdant šilumos tinklus, kur šiuo metu įsigalėję monopolijos. Tačiau ministras kol kas nesiryžta prognozuoti, per kiek laiko galėtų būti įgyvendinta tokia pertvarka ir koks būtų jos efektas šilumos kainai.Premjeras Andrius Kubilius taip pat teigė, jog įgyvendinus šilumos ūkio pertvarką, atsirastų „daugiau sąžiningos ir skaidrios konkurencijos, gaminant šilumą ir ją tiekiant tinklais“.

„Aš manyčiau, kad šilumos ūkyje pertvarka yra viena iš tų, kurios laukia ir visi šilumos vartotojai ir kurioje principinės gairės - ką reikėtų daryti - per pastarąjį laikotarpį yra pakankamai išryškėjusios“, - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Kubilius.Jo teigimu, tokia pertvarka turėtų garantuoti „įmanomai pigiausias paslaugas šilumos vartotojams“.

„Trečiojo paketo principus įgyvendinus - atskyrus gamybą nuo tiekimo, mes galėtume žymiai skaidriau ir užtikrinant konkurenciją, garantuoti šilumos tiekimą vartotojui ekonomiškai pagrįstomis kainomis“, - žurnalistams sakė A.Sekmokas, ministrams pristatęs šilumos ūkio pertvarkos gaires.Klausiamas, kur konkrečiai galėtų pigti šiluma - tiekimo ar gamybos veikloje, jei ūkis bus pertvarkytas, ministras sakė: „Piginti stengsimės visur, kur tai ekonomiškai įmanoma“.

A.Sekmokas pažymėjo, kad šilumos gamybos ir tiekimo veiklos turi būti atskirtos, tačiau pridūrė, kad būsimas pertvarkos modelis bus išsamiai apibrėžtas įstatymo projekte.„Galimi įvairūs būdai - gali būti, kad būtų skirtingi savininkai arba išlikus tam pačiam savininkui, įmonės valdymas nepriklausytų nuo savininko. Galimi įvairūs variantai, matyt, juos bus galima rinkti pagal atskiras savivaldybes, pagal atskiras įmones“, - sakė A.Sekmokas.

Vėliau jis patikslino, jog valstybė turėtų įgauti didesnę įtaką šilumos tinkluose: „Tai gali būti nuosavybės perėmimas, bet tai gali būti ir valdymo perėmimas“.Anot ministro, kiekvienos savivaldybės atvejį reikės įvertinti atskirai, nes kiekvienoje jų skiriasi šilumos ūkio padėtis.„Ten, kur yra išnuomotas šilumos ūkis, matyt, reikės sulaukti nuomos pabaigos, tačiau tai leis iš esmės pakeisti situaciją šilumos ūkyje“, - kalbėjo ministras.

A.Sekmokas, be kita ko, patikino, jog kai kurių opozicijoje esančių partijų atstovai neprieštarauja šilumos ūkio pertvarkai.Jei Vyriausybė galutinai priims nutarimą, Energetikos ministerija Šilumos ūkio įstatymo pakeitimo projektą turėtų pateikti svarstyti Vyriausybei ne vėliau kaip iki rugpjūčio 1 dienos.

Pagal trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus veiklų nuosavybė šiemet bus galutinai atskirta elektros sektoriuje, o per dvejus metus - iki 2014-ųjų spalio - ir dujų ūkyje.A.Sekmokas praėjusią savaitę pareiškė, kad iki naujų Seimo rinkimų šių metų rudenį žadama pertvarkyti šalies šilumos ūkį. Jis pripažino, kad iki šiol šiai Vyriausybei nepavyko pertvarkyti šio ūkio ir sumažinti šilumos kainų vartotojams.

„Šiandien yra interesai aiškiai didžiųjų šilumos gamintojų - tai yra monopolijų pusėje, mes teiksime Vyriausybei nutarimo projektą dėl šilumos ūkio esminės reformos. Vasaros pabaigoje turėtų būti pateiktas šilumos ūkio ir lydintieji įstatymai. Reforma turi pasiekti tris tikslus - tai yra suskaidyti vertikaliai integruotas monopolijas, turi užtikrinti skaidrumą, konkurencingumą ir atstatyti tą interesų pusiausvyrą, kuri buvo pažeista ne šilumos vartotojų naudai“, - penktadienį Lietuvos radijo laidoje „Dienos tema“ kalbėjo A.Sekmokas.

Į klausimą, ar tai reiškia, jog šilumos tinklai bus perduoti valstybės valdomai bendrovei, A.Sekmokas atsakė: „Tikrai šiandien panašu, kad toks scenarijus būtų, tačiau detaliai mes turėsime tai numatyti Šilumos ūkio įstatyme“.

„Aš manau toks modelis (šilumos tinklų perdavimas valstybės nuosavybėn - BNS) yra labai tikėtinas. Tačiau mes diskutuosime su šilumos ūkio įmonėmis, su vartotojais, kad būtent tie interesai būtų atstatyti šilumos vartotojų naudai. Turime suprasti, kad ir šilumos ūkis Lietuvoje turi būtų tvarkomas tvarkingai, kad infrastruktūra nebūtų nugyventa, kad šilumos ūkis nesugriūtų. Šiandien dažnu atveju nuomininkai, kurie nuomoja šilumos ūkio įmones, jie nepakankamai rūpinasi šilumos trasomis“, - sakė A.Sekmokas.

Pasak ministro, artimiausiu metu darbą pradės speciali darbo grupė.Šilumos ūkio pertvarkos tikslas yra esminis šilumos ūkio monopolijų panaikinimas, statant biokuro katilines ir taip mažinant šildymo kainas.

Ministerijos rengiamoje naujoje šilumos ūkio koncepcijoje, be kita ko, siūloma vasaros sezono metu karštą vandenį daugiabučiuose gaminti ne centralizuotai, o elektriniais boileriais. Tam itin priešinasi šilumos gamybos ir tiekimo bendrovės.

Šiuo metu daugiausia problemų yra Vilniuje, kur šilumos ūkis iki 2016 metų išnuomotas Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomai bendrovei „Vilniaus energija“ ir kur yra vienos didžiausių šalyje šilumos kainų. Šilumos ūkis yra išnuomotas ir kai kuriuose kituose mažesniuose šalies miestuose, kitur jį valdo savivaldybės, tačiau beveik visoje Lietuvoje gamyba ir tiekimas yra vienose rankose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
sekmoke- ka tik patvarkei elektros pirkima per birza nuo ko elektra iskart pabrango.... Gal nelisk prie silumos? Blogiau uz durniu- durnius su iniciatyva...

gyvatukas

gyvatukas portretas
Reikia gi vaizduot,kad dirba. Bus kaip su renovacija- "taip gerai sugalvojom, o išėjo- kaip visada" Pasiūlykit visur sustatyti individualią apskaitą, pamatysit, koks pasipriešinimas sukils, ir ne iš kaimyno už sienos, kuris verks, kad šaldau, o iš tų, kurie punta iš šilumos ( tiesiogiai ar per..., visi žinom ką) Todėl neverta laukti tokios šilumos ūkio modernizacijos, reikia jos imtis patiems gyventojams. Kai visi mokės tik už realiai savo gautą šilumą ir galės jos pasiimt tiek, kiek kam reikia, kiaurus vamzdžius šilumos gamintojai užpakaliais užkiš, kad tik žolė nežaliuotų, nes už ją patys mokės
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių