A.Sekmokas: EK tyrimas dėl „Gazprom“ padės sukurti skaidrią rinką

Europos Komisijos (EK) pradėtas oficialus tyrimas dėl galimo Rusijos dujų milžino „Gazprom“ pasinaudojimo dominuojančia padėtimi padės sukurti skaidrią rinką, teigia energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Neteisingos dujų kainos, ekonominis ir politinis spaudimas, konkurencijos žlugdymas - visa tai mes patyrėme tik dėl to, kad vieni pirmųjų pradėjome realiai įgyvendinti ES energetinės politikos principus. Už tai buvome nubausti didžiausiomis kainomis Europoje. Todėl EK pradėtas tyrimas leidžia manyti, kad Lietuvos pastangos padės visai Europai sukurti skaidrią ir efektyvią energetikos rinką“, - trečiadienį išplatintame pranešime spaudai pareiškė A.Sekmokas.

Pasak pranešimo, Energetikos ministerija šį tyrimą laiko principingos ES energetinės politikos dalimi, nes Lietuva nuolat kelė ir kelia klausimus ES mastu dėl galimo „Gazprom“ piktnaudžiavimo monopoline padėtimi.Kreipdamasi į EK, Energetikos ministerija reikalavo įpareigoti „Gazprom“ taikyti skaidrią, sąžiningą bei nediskriminacinę gamtinių dujų tiekimo politiką. Siekiama, kad Lietuvai taikomas gamtinių dujų tiekimo sąlygas lemtų tik ekonominiai argumentai.

Pasak šaltinių Lietuvos Vyriausybėje, Lietuvai labai svarbu, jog EK tirs, ar „Gazprom“ galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą.

Pasak jų, tai gali būti susiję su Klaipėdoje numatomu statyti suskystintų gamtinių dujų terminalu, todėl tikėtina, kad bent jai tuo metu, kai vyks EK tyrimas, „Gazprom“ nesiims jokių žingsnių šia linkme.Vyriausybės atstovai pabrėžia, kad po to, kai Lietuva kreipėsi į Europos Komisiją, „Gazprom“ nustojo naudoti retoriką, jog didesnes dujų kainas Lietuvai jis taiko dėl Vyriausybės įgyvendinamo trečiojo ES energetikos paketo. Pavyzdžiui, Latvijai, kuri kol kas jo neįgyvendina, tiekiamos pigesnės dujos.

Įgyvendinant ES energetikos paketą, Lietuvoje iki 2014 metų pabaigos numatoma pertvarkyti „Gazprom“ ir Vokietijos „E.ON Ruhrgas“ valdomą bendrovę „Lietuvos dujos“, atskiriant jos dujų skirstymo ir perdavimo veiklą.EK pranešė, kad oficialiai pradėjo tyrimą, ar Rusijos gamtinių dujų koncernas „Gazprom“ nesinaudojo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeisdamas antimonopolines Europos Sąjungos (ES) taisykles.

Sprendimas pradėti tyrimą nerodo, kokia gali būti jo baigtis, tačiau tai reiškia, kad jam bus skiriamas prioritetinis dėmesys.Europos Komisija atlieka tyrimą dėl trijų galima konkurenciją ribojančių veiksmų Vidurio ir Rytų Europoje.

Nurodoma, kad „Gazprom“ galėjo skaidyti dujų rinka trukdydamas laisvam dujų tiekimui per ES šalių teritoriją, galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą, taip pat susiedamas gamtinių dujų kainas su naftos kainomis galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.


Šiame straipsnyje: Arvydas SekmokasGazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
cha cha ek padės cha cha nes ltu vagys belike ar ne ir patys tik vogt tesugebat , matosi is kte akciju pardavimo . nesirupinimo atsinaujinancia energetika , šiai dienai lietuva turėtu turėti 500 vėjo jėgainių po 3 mw viena o nešvaistyti pinigus atominės elektrinės aferai ir elektrėnų elektrinei .

H.K.

H.K. portretas
Bendras vaizdas labai akivaizdziai parodo , koks rytu kaimyna turime....niekas nesikeicia rusijoje , o dar ir prasteja... Vien radijo eteris uzkistas rusu ziniasklaidos naujienomis ir liaupsinama dabartines rusijos politika ir t.t.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių