Asbesto turinčios atliekos – nebe podukros

  • Teksto dydis:

Ligi šiol atliekų tvarkymo sektoriuje asbesto turinčių gaminių atliekos buvo panašios į podukras. Padėčiai keisti aplinkos ministras Kęstutis Navickas patvirtino Asbesto šalinimo veiksmų planą. Ketveriems metams (2017-2020 m.) numatytos teisinės, organizacinės ir ekonominės priemonės padės siekti, kad kuo daugiau tokių atliekų būtų pašalinta iš aplinkos.

Visos asbesto atmainos yra I kategorijos kancerogenai. Ekspertų vertinimais, Lietuvoje gali būti sunaudota apie 1 mln. t asbestcemenčio gaminių. Apie 96 proc. jų sudaro šiferinė stogų danga. Asbestą ir visus jo turinčius gaminius į mūsų šalį draudžiama įvežti ir naudoti nuo 2005 m. Tačiau jų daug likę sovietinio laikotarpio statiniuose.

Tikslių duomenų, kiek dabar asbesto turinčių gaminių yra privačiuose ir viešuosiuose pastatuose, savivaldybės neturi. Pagal jų pateiktą informaciją, privačiuose pastatuose yra apie 408 tūkst. t, viešuosiuose – apie 63 tūkst. t. Sąvartynuose 2015 m., Valstybinės atliekų apskaitos duomenimis, buvo pašalinta apie 13 tūkst. t asbesto turinčių gaminių atliekų, 2014 m. – apie 18 tūkst. t, 2013 m. – apie 14 tūkst. t.

Šioms atliekoms tvarkyti, kaip sakė Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorius Dalius Krinickas, Asbesto šalinimo veiksmų planas numato patobulinti jų inventorizavimo tvarką, skatinti asbesto turinčių gaminių atliekų surinkimo iš gyventojų infrastruktūros plėtrą, įvertinti esamus ir sukurti būtinus šių atliekų saugaus šalinimo pajėgumus, identifikuoti jų šalinimo iš aplinkos ir tvarkymo finansavimo šaltinius. 

Asbesto turintiems gaminiams iš šilumos tinklų ir sistemų, daugiabučių namų ir viešojo naudojimo pastatų šalinti gali būti panaudojama ES parama, skirta pastatų energiniam efektyvumui didinti.

Gyvenamųjų namų asbestinei stogų dangai keisti kaimo vietovėse parama teikiama pagal Žemės ūkio ministerijos įgyvendinamas Lietuvos kaimo plėtros programas. Iš Klimato kaitos specialiosios programos teikiama parama fiziniams asmenims, norintiems atnaujinti individualius gyvenamuosius namus. Programos lėšomis gali būti finansuojamas ir naujo šlaitinio stogo įrengimas, įskaitant asbestinio stogo keitimą.

Asbesto šalinimo veiksmų planą įgyvendins ne tik Aplinkos ministerija ir jai pavaldžios institucijos, bet ir Žemės ūkio bei Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinė darbo inspekcija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, regionų atliekų tvarkymo centrai, savivaldybės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių