Ar verta rinktis išankstinę pensiją?

Kasmet tūkstančiai žmonių Lietuvoje į pensiją išeina anksčiau, bet tendencija tokia, kad išankstinės pensijos prašančiųjų – vis mažiau.

Kaip sako teisininkas doc. dr. Audrius Bitinas, toks mažėjimas yra geras rodiklis, nes išeiti į išankstinę pensiją kainuoja daug.

2016-aisiais išankstinę pensiją gavo apie 7,3 tūkst. žmonių, 2015-aisiais – 8,4 tūkst., 2014-aisiais – 9,9 tūkst., 2013-aisiais – 10,9 tūkst., o 2012-aisiais – 11,8 tūkst. Kasmet į išankstinę pensiją išeina vis apie tūkstančiu žmonių mažiau.

Vilniaus universiteto doc. dr. A. Bitinas sako, kad tokia tendencija yra gera. „Tiek Lietuvos, tiek Europos socialinės politikos pagrindinė ašis yra skatinti, kad žmogus dirbtų kuo ilgiau. Kitas dalykas – pas  mus pensijos yra mažiausios Europos Sąjungoje, tai kuo žmogus ilgiau dirba, tuo didėja galimybė užsidirbti didesnę pensiją“, – sako A. Bitinas.

Tačiau pats svarbiausias dalykas, pasak jo, yra tai, kad tokios pensijos žmogui kainuoja labai brangiai. „Jeigu iki pensinio amžiaus likus 5 metams ir turint 30 metų stažo žmogus pasirinks tokią pensijos rūšį, tai jam kasmet kainuos po 5 proc. [...] Kai jam sukaks pensinis amžius, jo pensija bus iš viso 25 proc. mažesnė“, – aiškina A. Bitinas.

Plačiau apie išankstines pensijas – pokalbio įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senute

Senute portretas
Tik neimkite isankstines pensijos.Turiu patirties. Gauni mazesne iki gyvenimo pabaigos taip ir nebegausite pilnos,tai labai jauciasi.Siulau valgyti duona su vandeniu, bet neiti i prieslaikine....nors labai kai kas siulo....

turiu

turiu portretas
kruva ivairiu ligu, bet per menku grupei gaut:) del sveikatos ne visus darbus galiu dirbt, bet ten kur galiu dirbt vistiek netinku( del neai6kinamu is darbdaviu puses) priazasciu. Tai kokiu budu siulot susirast darba?

Anonimas

Anonimas portretas
stai cia ir yra ,,,valstybes,,, makleriu pinkles noredamas isgyvent turi imt isankstine pensija , atejus pensijiniam metuj --gauni mazesne 25% pensija, valstybes ,,biznis ,, 25% nuo jusu pensijos, na o kadangi lietuvoj xrien surasi [nebent anksciau taip buvo] darba jau nuo 50 metu, o ,,,valstybes,,, korifejai -propesorai pensijos mokejimo laika atitolina dar tai 5 tai 3 metais,o ateity dar kokiais 5 metais vargselis busimas pensininkas is paskutiniuju vejasi ta pensija ir niekaip davyt negali --pasekoje viso to arba nugaista is bado ir ligu arba ima prieslaikine pensija
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių