Ar užsienio leidiniams dėl alkoholio reklamos bus padaryta išimtis?

Konkurencijos taryba gavo Ūkio ministerijos prašymą išaiškinti, ar galima Alkoholio kontrolės įstatyme numatyti išimtis, pagal kurias Lietuvoje platinamuose užsienio leidiniuose būtų leidžiama alkoholio reklama.

Ar įmanoma įstatymu sudaryti išlygą užsienio leidiniams bei kokios įtakos tai galėtų turėti lietuviškų leidinių rinkai, preliminaraus vertinimo Konkurencijos tarybos specialistai neteikia. Savo atsakymą Ūkio ministerijai taryba planuoja pateikti šią savaitę.

ELTA primena, kad, nuo šių metų įsigaliojus visiškam alkoholio reklamos draudimui, puslapiai su alkoholio reklama iš užsienio leidinių prekybos vietose buvo išplėšiami, tušuojami ar užklijuojami. Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad iš žurnalų plėšomos reklamos daro gėdą Lietuvai, ir paragino tobulinti įstatymus. Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio teigimu, turi būti vadovaujamasi protingumo principu, todėl už reklamas užsienio leidiniuose neturėtų būti baudžiama.

Alkoholio kontrolės įstatymas grįžo į Seimą, ir sausį Seimo nariai po pateikimo pritarė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės pateiktoms įstatymo pataisoms, kuriose siūloma numatyti reklamos draudimo išimtį leidiniams užsienio kalba, leidžiamiems užsienyje registruoto juridinio asmens. Pagal projektą, reklama nelaikoma informacija apie alkoholinius gėrimus leidiniuose užsienio kalba, kurio leidėjas yra užsienyje registruotas juridinis asmuo. Seimas prie šio projekto grįš pavasario sesijoje. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento bei platintojų atstovai priėmė sprendimą, kad iki tol užsienio leidinių platintojai nebus baudžiami ir bus leidžiama nedengti reklamų.

Parlamentarai paprašė Vyriausybės įvertinti įstatymą. Rekomendacijų buvo prašoma Narkotikų tabako ir alkoholio kontrolės departamento. Departamento Stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Žala sako, kad į klausimo sprendimą įsitraukė ir Ūkio bei Sveikatos apsaugos ministerijos. Jos, savo ruožtu, prašo kitų institucijų išvadų, ministerijų ir atsakingų institucijų atstovų susitikimas, ieškant bendrų pasiūlymų, bus rengiamas gavus jų išvadas. Seime įstatymo pataisos toliau turėtų būti svarstomos kovą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Teks notomis nuo užsieniečių gintis.

ir

ir portretas
toliau /sluostis/ briuselio zydeliu padurkus.......

Dainius

Dainius portretas
Dabar visi pirks, kad tik galėtų pamatyti tą reklamą
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių