Ar privalu mokėti pajamų mokestį pardavus akcijas?

  • Teksto dydis:

Žmonės, 2015 m. pardavę turėtas akcijas, gautas pajamas turės deklaruoti metinėje gyventojų pajamų mokesčio deklaracijoje, tačiau mokesčius reikės sumokėti tik tada, jei pelnas viršys 3 tūkst. eurų, sako Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė.

LRT RADIJO klausytoja Valerija paskambinusi klausia, ar privalu mokėti pajamų mokestį pardavus akcijas.

„Jei gyventojai 2015 m. pardavė akcijas, tai reikia deklaruoti metinėje gyventojų pajamų mokesčio deklaracijoje, o mokėti mokesčius reikia tik tuo atveju, jei vertybinių popierių įsigijimo ir pardavimo skirtumas (gautas pelnas) viršija 3 tūkst. eurų“, – kalba A. Gaudutytė.

Pasak jos, jei žmogus akcijas įsigijo už 500 eurų, o pardavė už tūkstantį, pajamų mokesčio mokėti nereikia. Bet jei pelnas, pardavus akcijas, viršys 3 tūkst. eurų, nuo viršijančios sumos reikės sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

Tiems, kurie akcijas pardavė nuostolingai, pabrėžia A. Gaudutytė, tai deklaruoti vis tiek reikia, tačiau kartu reikia nurodyti ir jų įsigijimo bei pardavimo kainą. „Jeigu rezultatas nuostolingas, rašomas nulis, ir mokesčių mokėti nereikės“, – sako VMI atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių