Ar Ignalinos jėgainės uždarymui bus skirta daugiau lėšų?

Dėl Ignalinos atominės uždarymo finansavimo savo nuomonę turės pasakyti ir Europos Parlamentas. Dalis pramonės ir energetikos komiteto narių siūlo keisti teisinį pagrindą, kuriuo remiantis skiriamas finansavimas atominei uždaryti. Jei kitą mėnesį komitetas pritars šioms pataisoms, tai leistų Ignalinos jėgainės projektui skirti daugiau lėšų nei numatė Europos Komisija.

Už šių durų Parlamento komitetas svarsto Tarybos reglamentą dėl trijų Europos atominių elektrinių uždarymo, tarp jų – ir Ignalinos jėgainės projektas. Šį kartą parlamentarai susipažįsta su dokumentui pateiktomis pataisomis, kurių – per 170.

Politikai diskutuoja, kokio dokumento pagrindu turėtų būti skiriamos lėšos Ignalinos atominei jėgainei uždaryti. Jei, kaip Bulgarijos ir Slovakijos atveju, bus remiamasi Euroatomo sutartimi, Ignalinos projektas greičiausiai gautų mažesnį finansavimą nei pripažinus, kad teisinis pagrindas – Lietuvos stojimo 4-asis protokolas, kuris išskirtinai numato Bendrijos įsipareigojimą skirti reikalingą paramą Ignalinos jėgainei uždaryti. Valstybėms atstovaujanti Europos Taryba, atsižvelgusi į teisininkų išaiškinimus, dokumentą dar anksčiau suskaidė į du atskirus Lietuvai palankesnius dokumentus.

„Ignalinos atveju egzistuoja protokolas nr. 4 – jis, neatsižvelgiant į stojimo sutartį, leidžia tęsti elektrinės uždarymo finansavimą ir ateityje. Jame aptariamos ir uždarymo pasekmės ekonomikai. Tad Parlamente norime pasiekti, kad trys šalys būtų vertinamos pagal tik joms skirtus teisinius dokumentus“, – dėstė Europos Parlamento Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komiteto narys Alejo Vidal-Qaudras.

Kitas Parlamento komitetas – biudžeto kontrolės – mėnesio pradžioje pritarė išvadoms, kuriose siūloma stabdyti europinį finansavimą Ignalinos atominei elektrinei uždaryti, jei nebus išspręstas konfliktas tarp generalinio rangovo ir elektrinės administracijos. Tad gali būti, kad Parlamente atsiras du vienas kitam prieštaraujantys dokumentai.

Pramonės ir energetikos komitete svarstomas dokumentas dėl Ignalinos elektrinės uždarymo – tik konsultacinis, tačiau parlamentarų nuomonė svarbi politiškai. Vis dėlto galutinį žodį dėl finansavimo tars Europos Sąjungos vadovai, kurie, prieš žlungant deryboms dėl septynerių metų biudžeto, Ignalinos projektui planavo skirti dvigubai didesnę sumą nei siūlyta anksčiau.


Šiame straipsnyje: Ignalinos AEEuropos parlamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių