Ar „Gold Line International“ iš Lietuvos gyventojų viliojo pinigus?

Lietuvos bankas prokurorų prašo ištirti Rusijoje registruotos finansų piramidės „Gold Line International“ veiklą - įtariama, kad ji viliojo pinigus iš Lietuvos gyventojų.

„Lietuvos bankas, įtardamas sistemą „Gold Line International“ dėl neteisėtos veiklos ir pinigų viliojimo iš Lietuvos gyventojų, kreipėsi į generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą ar kitaip užkardyti galimai nusikalstamą jos veiklą“, - rašoma LB pranešime spaudai.

Pasak Lietuvos banko, finansų piramidės puslapyje lietuvių kalba raginama įnešti tam tikrą pinigų sumą, o už tai žadama finansinė nauda, kuri esą tiesiogiai priklausys nuo pritrauktų dalyvių ir į sistemą įneštų lėšų. Lietuviškajame sistemos tinklalapyje informacija taip pat teikiama latvių ir rusų kalbomis.

„Matome akivaizdžių finansinės piramidės požymių, todėl prašome Generalinės prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą ar imtis kitų baudžiamojo persekiojimo priemonių, kad būtų apginti visuomenės interesai dėl galimai nusikalstamos “Gold Line International„ veiklos“, – pranešime teigė Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Pasak jo, Lietuvoje išimtinę teisę priimti indėlius ir kitas grąžintinas lėšas iš neprofesionalių rinkos dalyvių turi tik leidimus turinčios kredito įstaigos - sistemai „Gold Line International“ licencijos Lietuvos bankas nėra išdavęs.

„Gold Line“ tinklalapyje teigiama, kad užsiregistruoti sistemoje galima tik turint jau registruoto dalyvio sertifikato numerį.

„Gold Line International“ po registracijos siūlo įnešti 55 JAV dolerius į kitų dalyvių sąskaitas. Tinklalapyje teigiama, kad kiekvieną kartą, kai sistemoje užsiregistruoja asmuo, naudojantis dalyvio sertifikato numerį, šis gauna 10 JAV dolerių, 5 dolerius, kai dalyvio pavardė paminima, registruojantis naujam asmeniui, 15 dolerių, kai registruodamasis asmuo pirmoje eilutėje pamini dalyvio pavardę. Už gautas pajamas kiekvienas dalyvis turi asmeniškai sumokėti pajamų mokesčius, pagal jo šalyje galiojančius įstatymus.

Tinklalapyje rašoma, kad iš dalyvių surinkta 36,855 mln. JAV dolerių (apie 103 mln. litų).

Šių metų pradžioje Lietuvos bankas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Rusijos finansų piramidės MMM-2011 veiklos. Kelis mėnesius ją stebėję ir surinkę pakankamai duomenų apie nusikalstamus veiksmus, šių metų birželį prokurorai kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais nutraukė jos veiklą. Atlikus ikiteisminį tyrimą, nustatyta daugiau kaip 25 įtariamųjų, galimai prisidėjusių prie neteisėtos finansinės veiklos, 11 asmenų sulaikyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių