Ar bankai apmokestina indėlių palūkanas?

Bankuose ar kredito įstaigose laikomų indėlių palūkanoms jau ketverius metus taikoma apmokestinimo sistema, kai nuo tam tikros ribos privaloma mokėti gyventojų pajamų mokestį, perspėja Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė Alina Gaudutytė.

LRT RADIJO laidoje „Ryto garsai“ klausytojas iš Vilniaus teiraujasi, ar už banke padėto indėlio palūkanas galima sulaukti papildomo mokesčio, o jeigu taip, kada ši tvarka buvo įvesta.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja A. Gaudutytė teigia, kad naujoji tvarka buvo įvesta jau 2014 m., o esminis pasikeitimas – palūkanų riba, nuo kurios skaičiuojamas mokestis.

„Gyventojai, gavę palūkanas už indėlius, kuriuos laiko bankuose ar kredito įstaigose, taip pat palūkanas už obligacijas, turi mokėti gyventojų pajamų mokestį, jei gautos palūkanos per metus viršija 500 eurų. Nuo viršijančios sumos yra mokamas 15 proc. gyventojų pajamų mokestis“, – aiškina specialistė.

Tiesa, yra viena lengvata, kurią vertėtų žinoti. „Jei gyventojai indėlius kredito įstaigose ir bankuose padėjo iki 2013 m. gruodžio 31 d., tai gautos palūkanos nėra apmokestintos, nesvarbu, kokio dydžio jos būtų. Visos kitos sutartys, sudarytos jau 2014 m. pradžioje, šios lengvatos netenka ir yra apmokestinamos pagal naująją tvarką“, – primena A. Gaudutytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių