Aptarnavimo sferoje – aukso amžius?

Pastaraisiais metais darbo pasiūlymų aptarnavimo srityje – kavinėse, viešbučiuose, grožio salonuose, parduotuvėse – vis daugėja. Tai atskleidžia dvi tendencijas: vyksta didesnė darbuotojų kaita ir daugėja pačių darbo vietų aptarnavimo srityje.

Ieško vis daugiau

Taip dienraščiui tvirtino bendrovės Įdarbinimo tarpininkavimo centras vadovas Žilvinas Padegimas. Jam antrino ir portalo "Cvbankas.lt" vadovas Tomas Toleikis. Jo teigimu, darbuotojų reikia vis daugiau, tad dėl jų konkuruojant ir algos aptarnavimo srityje kyla.

Ž.Padegimo teigimu, svetainės turimi duomenys rodo, kad personalo aptarnavimo srityje paieškos pastaraisiais metais darosi vis intensyvesnės. "Darbo pasiūlymų vis daugėja ir tai rodo, kad šioje srityje dirba daug jaunimo, kuris dažniau keičia darbo vietas, o Kaune yra daug studentų. Be to, ir pačių darbo vietų daugėja", – sakė Ž.Padegimas.

T.Toleikis teigė, kad klientų aptarnavimo ir prekybos-konsultavimo sritis yra viena iš populiariausių Lietuvoje: daugiausia darbo ieškančiųjų savo gyvenimo aprašymuose pažymi, kad pageidautų dirbti būtent šiose srityse. "Pagal paklausą, klientų aptarnavimo srities darbuotojai yra antroje vietoje ir nusileidžia tik pardavimo vadybininkams. Pastebime, kad pastaruosius porą metų klientų aptarnavimo specialistų paklausa, nors ir ne itin staigiai, tačiau stabiliai auga. Tai sietina su aktyvėjančia bendra rinkos situacija. Kalbant apie darbuotojų pasiūlą, ji išlieka stabili – kandidatų, kurie siunčia savo gyvenimo aprašymus pagal klientų aptarnavimo ar prekybos-konsultavimo skelbimus, skaičius pastaraisiais metais išlieka stabiliai aukštas", – pasakojo T.Toleikis.

Siūlomos algos didėja

Pastaruoju metu aptarnavimo srityje ne tik darbo vietų daugėja, bet ir darbdavių siūlomos algos auga, sakė Ž.Padegimas. "Siūlomi atlyginimai didėja nuo 10 iki 20 proc. Mūsų portale dauguma darbdavių darbo pasiūlymų skelbimus deda įrašydami siūlomą algą, todėl galime matyti šią tendenciją", – teigė įmonės vadovas.

T.Toleikis taip pat patvirtino, kad iš darbo ieškančiųjų gyvenimo aprašymuose pateikiamos atlyginimo informacijos pastebima, jog anksčiau buvęs stabilus klientų aptarnavimo specialistų bei pardavėjų atlyginimas pradėjo augti. "Sunku tiksliai pasakyti, kokios yra pagrindinės to priežastys. Galbūt augimui įtakos turėjo pasikeitusi valiuta, tačiau negalima atmesti ir mano jau minėtų darbo rinkos pokyčių – darbdaviai aktyviau ieško darbuotojų ir dėl didesnės darbo vietų pasiūlos juos randa kiek sunkiau", – komentavo T.Toleikis.

Pagal naujausias "Swedbank" ekonomistų prognozes, artimiausiu metu prekių kainos nekils, bet būtent paslaugų kainos gali didėti dėl toliau augsiančio darbo užmokesčio.

Pokyčiai neturėtų atbaidyti

Naujojo socialinio modelio pateikiami darbo kodekso pakeitimai liberalizuos tam tikras galimybes lengviau atleisti darbuotoją, pasiūlyti lankstesnį darbo grafiką ir jo apmokėjimą, T.Toleikio nuomone, turės dar papildomo teigiamo efekto darbo rinkai.

"Naujojo socialinio modelio esmė – lankstesni darbo santykiai. Nors iš pirmo žvilgsnio darbo ieškantieji gal ir įžvelgia tam tikrų grėsmių, tačiau, mano nuomone, darbo santykių liberalizavimo efektas bus teigiamas tiek darbdaviams, tiek patiems darbuotojams – darbdaviai drąsiau priims į darbą naujus darbuotojus", – teigė T.Toleikis.

Ž.Padegimo vertinimu, darbo santykių liberalizavimas aptarnavimo srityje darbuotojams taip pat nesukels didesnių iššūkių. "Joks sveiko proto žmogus nėra suinteresuotas atleisti gero darbuotojo. Taip, išimčių būna, tačiau paėmus daugumą darbdavių, nėra tokių bepročių, kurie kratytųsi gerų darbuotojų. Ir visi, kurie gerai dirba, padaro karjerą", – komentavo Ž.Padegimas.

Pardavėjų ieško nuolat

Apie tai, kad darbuotojų tenka ieškoti nuolat, dienraščiui anksčiau pasakojo ir didžiųjų prekybos tinklų atstovai.

"Norfos" atstovo Dariaus Ryliškio teigimu, prekybos tinklas nuolat ieško naujų darbuotojų dėl natūralios jų kaitos, bet su jų trūkumu nesusiduriama.

"Maxima LT" komunikacijos skyriaus vadovės Renatos Saulytės teigimu, su darbuotojų trūkumu susiduriama, nes tinklas plečiasi: atidaro naujus padalinius ar išplečia ir atnaujina jau turimus, vyksta ir natūrali darbuotojų kaita. "RIMI Lietuva" atstovė Giedrė Bielskytė teigė, kad įmonė stebi rinką ir mato, kad prekybos centruose darbuotojų poreikis auga. Jos teigimu, motyvuotų kandidatų daugėja, tačiau motyvacija skiriasi: vienus motyvuoja darbas arti namų, kiti prioritetą teikia įmonės vertybėms, skandinaviškai verslo kultūrai.

Prekyboje – daug laisvų darbo vietų

2015 m. antrojo ketvirčio pabaigoje šalyje buvo 13,4 tūkst. laisvų darbo vietų samdomiesiems darbuotojams, pranešė Lietuvos statistikos departamentas. 2015 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su pirmuoju šių metų ketvirčiu, laisvų darbo vietų skaičius padidėjo beveik 0,4 tūkst., arba 2,8 proc., o palyginti su atitinkamu 2014 m. laikotarpiu – 1,9 tūkst., arba 16,6 proc.

Statistikos specialistų surinktais duomenimis, laisvų darbo vietų skaičius 2015 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniu šių metų ketvirčiu, labiausiai padidėjo prekyboje – 0,4 tūkst., viešojo valdymo ir gynybos srityje; privalomojo socialinio draudimo ir pramonės srityje – beveik po 0,2 tūkst., o sumažėjo – profesinės, mokslinės ir techninės veiklos srityse, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėse – po 0,1 tūkst.

Daugiausia laisvų darbo vietų 2015 m. antrąjį ketvirtį buvo pramonės srityje – 3 tūkst. (22,5 proc. visų laisvų darbo vietų), prekybos srityje – 2,2 tūkst. (16,3 proc.), viešojo valdymo ir gynybos srityse; privalomojo socialinio draudimo srityje – 1,5 tūkst. (11,4 proc.).

Vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis, Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2015 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su 2014 m. antruoju ketvirčiu, šalies ūkyje padidėjo 4,6 proc.: valstybės sektoriuje – 3,5 proc., privačiame – 5,4 proc.

Vidutinis mėnesinis neto darbo užmokestis per metus šalies ūkyje padidėjo 4,4 proc.: valstybės sektoriuje – 3,3 proc., privačiame – 5,1 proc.

Realusis darbo užmokestis per metus šalies ūkyje padidėjo 5,1 proc.: valstybės sektoriuje – 4 proc., privačiame – 5,8 proc.

Per metus vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis šalies ūkyje išaugo visų ekonominės veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose.


Šiame straipsnyje: prekybaparduotuvėsaptarnavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

valdas

valdas portretas
vergu atitinka tikrove ogyvenimo tai kazin

Danute.

Danute. portretas
kaip saunu nelabai susigaudau is ko Lietuva gyvena ?Is ES lesu, gamybos kaip ir ner tik prekyba, odontologija,vaistines, draudimas, gal kas parasytu aiskesne situacija, be to is praktikos zinau skelbimai vergu ar atitinka tikrove
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių