Aplink Baltijos jūrą – stabilios elektros rinkos kainos

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę, spalio 17–23 d., elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos prekybos zonoje buvo 38,6 Eur už megavatvalandę (EUR/MWh). Palyginti su ankstesne savaite, kaina nesikeitė, o palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, kaina buvo perpus mažesnė, skelbia Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“.

Lietuvoje importuota trys ketvirtadaliai suvartotos elektros: 20 proc. iš Švedijos, 30 proc. iš Latvijos, Estijos ir Suomijos ir likusi dalis – iš trečiųjų šalių. Baltijos šalyse hidroelektrinių gamyba augo trimis ketvirtadaliais, o vėjo gamyba – pusantro karto. Nepaisant to, bendra Baltijos šalių gamyba smuko 3 proc. Elektros poreikiui užtikrinti daugiau importuota iš Šiaurės ir trečiųjų šalių.

„Nord Pool“ biržos prekybos zonoje kaina auga jau ketvirtą savaitę iš eilės ir pasiekė 34,83 EUR/MWh. Dienomis, kai Vokietijoje, Švedijoje ir Lietuvoje kainos buvo aukštesnės, į šias šalis eksportuodavo Lenkija.

Be to, naktį vyravo elektros srautas iš Lietuvos į Švedijos ketvirtąją prekybos zoną, kurioje praėjusią savaitę kainos buvo tokios pačios, kaip ir Lietuvoje bei Latvijoje.

Spalio 17–23 d. importui į Lietuvą tarptautinių Latvijos–Lietuvos jungčių pralaidumas vidutiniškai buvo išnaudojamas 33 proc., Švedijos–Lietuvos – 32 proc., o Baltarusijos –Lietuvos – 31 proc. Tarptautinių Estijos–Latvijos elektros jungčių pralaidumas elektros srautui iš Estijos į Latviją vidutiniškai buvo išnaudojamas 48 proc. Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 20 proc., o Lietuvos kryptimi – 40 proc. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

sigis

sigis portretas
paprastų žmonių visiškai nedomina tokių tikrų anoniminių durnių kaip DMN straipsneliai apie nieką, bet jiems įdomios tik tikros kainos ir sumos už elektros energiją. Jei tik bus įvesta taip vadinama ELEKTROS RINKA vartotojams, tai mokesčio kaina kils penkiasdešimčia procentų. Jei dabar už trisdešimt kwh pagal skaitiklio parodymą reikia mokėti 3,60 E, tai po rinkos įvedimo pats minimaliausias mokestis už 30 kwh bus tik 5,33 e. NU kap sako carius Viktoriukas arba bankų analitikai visiškai kaip ir maisto produktų kainos gal ir citrinų pabrango penkiais procentais , bet kaina pakilo penkiasdešimčia procentų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių