Apklausa: smulkieji verslininkai euro įvedimo nebijo

  • Teksto dydis:

43 proc. smulkiojo ir vidutinio verslo atstovų mano, jog euro įvedimas bus naudingas verslo plėtrai ilgalaikiu periodu. Dar 40 proc. smulkiųjų verslininkų teigia, kad valiutos pasikeitimas neatneš nei naudos, nei žalos verslui. Tuo tarpu galimą euro įvedimo žalą verslui įžvelgia vos 13 proc. smulkių įmonių. Tokias tendencijas atskleidė smulkiųjų ir vidutinių įmonių tyrimas, kurį Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) iniciatyva atliko bendrovė „Spinter tyrimai“.

„Įžvelgiančių ilgalaikę euro įvedimo naudą smulkiųjų verslininkų – triskart daugiau nei nuogąstaujančių dėl galimos žalos. Tai rodo, kad didžioji dalis smulkių ir vidutinių įmonių jau yra atlikusios namų darbus prieš bendrosios ES valiutos įvedimą, pasiruošusios būsimiems pokyčiams ir su santūriu optimizmu žvelgia į tolesnę verslo ateitį“, – teigia LCKU vyriausiasis ekonomistas prof. Vaidievutis Geralavičius.

Pasak LCKU vyriausiojo ekonomisto, didelė dalis smulkaus ir vidutinio verslo atstovų euro įvedimą vertina kaip natūralų pokytį Lietuvai toliau integruojantis į bendrą Europos ekonominę erdvę, todėl nėra linkę sureikšminti ar pervertinti šio pokyčio.

„Kita vertus, tai, jog beveik kas antra įmonė įžvelgia teigiamas pasekmes ilgalaikiu periodu, demonstruoja, kad verslininkai nesibaimina galimo žaliavų kainų augimo ar kitų negatyvių pokyčių veikiant vieningoje euro zonos rinkoje“, – sakė LCKU vyriausiasis ekonomistas.

Į klausimą, kokios bus euro įvedimo pasekmės verslui trumpalaikiu periodu – jau 2015 metais, smulkieji verslininkai vienareikšmiško atsakymo neturėjo. Tyrimo duomenimis, 39 proc. smulkių ir vidutinių įmonių prognozuoja, kad kitąmet išaugs verslo išlaidos – žaliavos, darbuotojų atlyginimams. Kita vertus, 37 proc. įmonių planuoja, jog sumažės išlaidos valiutos konvertavimui.

10 proc. verslininkų tikisi, kad po euro įvedimo išaugs įmonių pajamos, 5 proc. tikisi pigesnių kreditų verslo plėtrai ir apyvartinėms lėšoms. 32 proc. įmonių atstovų teigia, jog valiutos pasikeitimas 2015 metais neturės jokios įtakos verslo raidai.

Iki 250 darbuotojų turinčių smulkių ir vidutinių įmonių apklausą Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu apklaustos 502 įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių