Apklausa: nuosaviems namams taupo kas penktas šiuo metu būstą besinuomojantis gyventojas

  • Teksto dydis:

Apie 20 proc. būstą besinuomojančių šalies gyventojų teigia, kad nuoma jiems yra laikinas sprendimas, kol sukaups lėšų nuosaviems namams įsigyti. Beveik 24 proc. žmonių būstą nuomojasi dėl to, kad savo namų įsigyti dar negalėtų ir tiksliai nežino, kada galės, o didžioji dalis – apie 50 proc. nuomininkų – teigia, kad nuoma jiems yra patogus ir tinkamiausias sprendimas dabartiniame gyvenimo etape. Iš viso būstą nuomojasi 14 proc. šalies gyventojų, rodo „Swedbank“ užsakymų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa.

„Atliktas tyrimas patvirtina nusistovėjusią tendenciją, jog nemaža dalis besinuomojančių būstą gyventojų šį sprendimą renkasi kaip laikiną ir po kelerių metų planuoja įsigyti nuosavą būstą. Remiantis statistikos duomenimis, lietuviai yra vieni iš labiausiai nuosavą būstą mėgstančių Europos gyventojų, – teigia banko Finansavimo departamento direktorė Jūratė Gumuliauskienė. – Kita vertus, pastebime, kad dabar sprendimas įsigyti nuosavus namus priimamas daug atsakingiau. Žmonės tam skiria daugiau laiko įvertindami savo norus ir finansines galimybes, ir būsimą būstą renkasi kruopščiau“.

Tyrimo duomenimis, apie 20 proc. apklaustųjų teigia, kad būstą nuomojasi, nes neseniai persikėlė į miestą, kuriame dabar gyvena ir nuoma geriausiai atitinka jų lūkesčius. Apie 14 proc. respondentų teigė nežinantys, kiek dar gyvens dabartiniame mieste ar vietovėje, todėl nenorėtų įsipareigoti įsigydami nuosavus namus. Dar 14 proc. gyventojų mano, kad nuoma šiuo metu jiems yra patrauklesnė ir pigesnė negu nuosavas būstas.

Daugiau nei pusė (52,5 proc.) respondentų būstą planuoja nuomotis dar 1-2 metus, o trečdalį apklaustųjų gyvenamosios vietos nuoma tenkintų dar artimiausius 5 metus. Be to, tyrimas rodo, kad ilgesnį laiką gyventi nuomojamame būste planuoja jaunesni, mažesnes pajamas gaunantys, neseniai į naują miestą dirbti ar studijuoti atvykę gyventojai. Vyresnieji respondentai dažniau nurodė, kad nuomotis būstą ketina trumpesnį laikotarpį.

Pasak J. Gumuliauskienės, gyventojams naudinga nuomotis būstą, kol jie dar nežino, kiek laiko ketina praleisti konkrečiame mieste ar vietovėje, kurioje šiuo metu dirba arba mokosi. „Tokiu atveju gyventojams svarbu žemesnė būsto išlaikymo kaina, patogi vieta ir gera nuomos kaina. Daliai žmonių, turinčių net ir stabilesnes pajamas, nuoma yra patraukli, nes jiems nereikia rūpintis būsto remontu ar papildomomis investicijomis, susijusiomis su būsto išlaikymu, – sako J. Gumuliauskienė. – Tačiau tyrimas patvirtina, kad dauguma lietuvių teikia prioritetą ir ketina įsigyti nuosavus namus. Tad net ir besinuomojantys dažnai jiems taupo arba renka lėšas pradiniam įnašui perkant būstą su banko paskola. Šis procesas padeda žmonėms išmokti reguliariai atsidėti lėšų ir efektyviau valdyti savo finansus“.

J. Gumuliauskienė taip pat primena, kad ketinantys įsigyti būstą su banko paskola gyventojai turėtų paskolos įmokoms kas mėnesį skirti ne daugiau 30-40 procentų pastovių šeimos pajamų, o gaunantys mažesnes pajamas gyventojai kas mėnesį įmokoms turėtų skirti ne daugiau 20-30 proc. visų šeimos pajamų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių