Apklausa: lietuviai tarp ES gyventojų labiausiai sunerimę dėl kainų augimo

Lietuviams iš visų Europos Sąjungos (ES) gyventojų daugiausiai baimės kelia kainų augimas, dėl to sunerimę 65 proc. šalies gyventojų, rodo Eurobarometro apklausa.

Tiek lietuvių kainų augimą įvardijo, kai buvo paprašyti nurodyti pačius didžiausius iššūkius, su kuriais šiuo metu susiduria Lietuva.

Kiti du dažniausi lietuvių minėti iššūkiai buvo nedarbas ir apmokestinimas – juos atitinkamai nurodė 23 ir 20 proc. šalies gyventojų.

Dėl didelių kainų taip pat stipriai nerimauja čekai (41 proc.), estai (40 proc.), slovakai ir lenkai (po 37 proc.). Kaimyninėje Latvijoje augančias kainas kaip iššūkį įvardijo 30 proc. gyventojų.

Mažiausiai Europos Sąjungoje dėl kainų augimo nerimauja Danija (3 proc.), Švedija (4 proc.) ir Suomija (7 proc.).

„Šiuo metu infliacija vėl pašoko ir Lietuvoje mes praeitus metus užbaigėm su viena didžiausių infliacijų Europos Sąjungoje – apie 4 procentų. Kainos tikrai yra pakilusios. Ir kai kainos pakyla, žmonės pradeda jaudintis“, – BNS sakė Vilniaus universiteto profesorius, ekonomistas Rimantas Rudzkis.

Pasak jo, pastaraisiais metais maisto kainos augo daugelyje pasaulio šalių, o paslaugų kainos Lietuvoje augo, kylant darbo užmokesčiui.

„Tai, kad pas mus maistas sudaro didelę dalį vartojimo krepšelio, ir tai, kad kilo atlyginimai (vadinasi, brango paslaugos), davė rezultatą tokį, kokį davė“, – kalbėjo profesorius.

Lietuvoje gyventojų apklausą lapkričio pradžioje atliko tyrimų bendrovė „TNS LT“, jos metu apklausta 1013 žmonių.


Šiame straipsnyje: LietuvaESkainų augimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kur det

kur det portretas
prakeismas tame kad gandragalviai istatymus leis dar tris metus pagalvokit ko dar tiketis tik is verigos o kur dar kiti profesionalai

Kęstas

Kęstas portretas
Galima gyventi pigiau. Atsimenate, mūsų protėviai maldavo grūdus artimiausiame malūne? Jų grūdai buvo gyvi, turėjo gemalus su visais riebalais ir vitaminais, todėl buvo sveikesni valgyti. O pramoninėje miltų gamyboje gemalų riebalai pernelyg greitai apkarsta ilgose tiekimo grandinėse, todėl pašalinami. Valgome vieną krakmolą. Tokios duonos daug valgyti taip pat blogai sveikatos požiūriu, kaip ir valgyti daug gryno cukraus.

Kęstas

Kęstas portretas
Didina gliukozės koncentraciją kraujyje, kenkia baltymams, ypač kenkia inkstams, didina viršsvorio, diabeto, kraujagyslių ligų ir vėžio riziką. Todėl geriausia nusipirktumėte malūną, ruginių grūdų ir patys maltumėte sau miltus duonai. Uždengus malūną dideliu plastikiniu kibiru, ir dulkės nebaisios. Gražių malūnų galima rasti ir lietuvių kalba. Malūnus pavalyti po malimo galima, pamalant truputį baltų ryžių, kurie yra tokie švarūs nuo vitaminų, kad juos valgantys turtingieji susirgdavo Beri-Beri liga. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių