Apklausa: įmonės ketina aktyviau dairytis kreditų

  • Teksto dydis:

Ilgą laiką veiklą vidaus ištekliais finansavusios įmonės palengva gręžiasi ir į kredito įstaigas – tą liudija naujausia Lietuvos banko apklausa.

„Matome naujas įmonių elgsenos, svarstant, kokiais ištekliais finansuoti savo veiklą, tendencijas. Bendrovių, kurios savo verslo poreikius ketina finansuoti tik vidaus ištekliais, sumažėjo 13 proc. punktų. Tai didžiausias pokytis per daugiau nei dvejus metus“, – komentuoja Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyresnysis ekonomistas Petras Dubinskas.

Nors įmonės kredito įstaigų skolinimo sąlygas vertina panašiai kaip prieš pusmetį, palyginti su prieš metus atlikta apklausa, įmonių, nurodžiusių, kad verslo kreditavimas yra visiškai arba iš dalies apribotas, buvo 14 proc. punktų mažiau. Be to, nuo 57 iki 44 proc. sumažėjo įmonių, kurios savo verslo poreikius ketina finansuoti tik vidaus ištekliais, skaičius.

Apie 14 proc. apklaustų įmonių, t. y. 5 proc. punktais daugiau nei prieš pusmetį, teigia, kad poreikis skolintis artimiausiu metu didės. Vien tik vidaus ištekliais savo veiklą labiausiai linkusios finansuoti mažos (60 proc.) ir prekybos (55 proc.) įmonės. Didžiausią įtaką tokiam jų sprendimui, kaip ir anksčiau, turėjo pakankami vidaus ištekliai (44 proc.) ir didelė kredito įstaigų siūlomų paskolų kaina (25 proc.).

Daugiau nei trečdalis (34,5 proc.) skolinių įsipareigojimų turinčių įmonių praėjusiais metais kreipėsi į bankus dėl naujos paskolos arba prašydami pakeisti esamų paskolų sąlygas. Bankai visiškai patenkino daugiau nei pusę (52 proc.) tokių prašymų, trečdaliui (31 proc.) paskolino visą prašomą sumą, bet su papildomomis sąlygomis, o atmetė tik 3,2 proc. prašymų. Pastarasis rodiklis sumažėjo 9 proc. punktais (nuo 11 proc. iki 3 proc.). Tai leidžia įžvelgti skolinimo įmonėms sąlygų švelnėjimo požymių.

Šiuo metu beveik trys ketvirtadaliai paskolas iš bankų paėmusių įmonių (71,7 proc.) savo įsipareigojimus yra užtikrinusios turto įkeitimu, apie ketvirtadalis (26,7 proc.) – fizinių asmenų laidavimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių