Apklausa: lietuviai mažiau tiki pensijų sistema, lėšomis senatvei rūpinasi patys

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojų pasirengimo pensijai rodiklis per pastaruosius trejus metus nepakito. Nors per metus pagerėjo gyventojų elgsena ruošiantis senatvei, daugiau žmonių ėmė taupyti, tačiau sumenko jų žinios apie pensijų sistemą, krito ir pasitikėjimas ja, rodo trečią kartą SEB banko iniciatyva apskaičiuotas Baltijos šalių gyventojų pasirengimo pensijai rodiklis.

„Šių metų tyrimas parodė, kad Lietuvoje labai sumažėjo gyventojų tikėjimas, jog valstybė pasirūpins jų pensija. Praėjusių metų rudenį tuo tikėjo 28 proc. gyventojų, o šių metų sausio mėnesį – jau tik 18 procentų. Pusė gyventojų tiki, kad niekas kitas, o tik jie patys gali pasirūpinti savo pajamomis senatvėje“, - spaudos konferencijoje antradienį sakė „SEB gyvybės draudimo“ generalinė direktorė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

Anot jos, šių metų pradžioje bankas atliko papildomą Lietuvos gyventojų pasitikėjimo pensijų sistema tyrimą, kuris atskleidė pagrindines pasitikėjimo pensijų sistema kritimo priežastis. 61 proc. respondentų teigė, kad naujausios diskusijos apie galimus pokyčius Lietuvos pensijų sistemoje sumažino pasitikėjimą jos stabilumu.

„Dažnos iniciatyvos keisti pensijų sistemą mažina gyventojų pasitikėjimą pensijų sistema, galiausiai apskritai nustojama domėtis savo pensija. Tyrimas parodė, kad respondentų, žinančių, kokia dalis jų uždirbamų pajamų skiriama pirmos ir antros pensijų pakopoms, dalis per metus sumažėjo nuo 23 iki 18 proc.“, - tvirtino S.Gutauskaitė-Bubnelienė.

Pasitikėjimas pensijų sistema per trejus metus mažėja. 2014 metais šis rodiklis buvo 31 proc., 2015-aisiais - 27 proc., pernai spalį - 29 proc., o šių metų sausį - 26 procentai.

Pasak S.Gutauskaitės-Bubnelienės, mažiausiai pensijų sistema Lietuvoje pasitiki išsilavinę, daugiau negu 1 tūkst. eurų uždirbantys 50-55 metų gyventojai, dažniausiai - moterys.

Tuo metu taupančių pensijai gyventojų dalis per metus padidėjo nuo 36 iki 42 procentų.

„Reguliariai pensijai kaupia beveik kas penktas Lietuvos gyventojas. Kas antras šiandien pensijai jau taupantis gyventojas taip pat turi kitų alternatyvų - turto, yra investavę į akcijas ar verslą. Tai rodo, kad atsakingai senatvei besiruošiantys dirbantys gyventojai būsimus pajamų šaltinius senatvėje labai diversifikuoja“, - teigė S.Gutauskaitė-Bubnelienė.

Anot jos, pernai taupantys pensijai tam skyrė vidutiniškai 62 eurus per mėnesį, užpernai - 49 eurus.

45 proc. tyrimo dalyvių teigė šiuo metu senatvei netaupantys dėl pajamų trūkumo, tačiau ketina tai daryti ateityje.

„Jie įsivaizduoja, kad taupyti pradės po penkerių metų“, - sakė S.Gutauskaitė-Bubnelienė.

„SEB gyvybės draudimo“ vadovės teigimu, nors du iš dešimties apklaustųjų galvoja, kad žino apie pensijų sistemą, mokesčių dydžius, bet patikrinus paaiškėjo, kad tokių gyventojų dalis tėra 15 procentų.

„Žinančių ir besidominčių, kokia bus jų pensija mažėja“, - S.Gutauskaitė-Bubnelienė. Anot jos, maždaug pusė apklaustųjų net nežino, kaip yra investuojami jų pinigai.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad 30-40 metų gyventojai svajoja apie 90 proc. jų algos sieksiančią pensiją.

SEB banko pasirengimo pensijai tyrimas apima keturis pagrindinius klausimus: kiek gyventojai žino apie pensiją, kiek tiki pensijų sistema, kaip ruošiasi pensiniam amžiui ir ko tikisi senatvėje. Lietuvos gyventojų pasirengimo pensijai rodiklis atsakant į šiuos iškeltus klausimus šiemet siekia 3,5, Latvijoje — 3,4, Estijoje — 3,8 balo. Per metus Lietuvoje pasirengimo pensijai rodiklis padidėjo 0,3 balo, labiausiai dėl išaugusio taupančių gyventojų skaičiaus.

Pasirengimo pensijai rodiklis matuojamas skalėje nuo 0 iki 10, kur 0 reiškia labai blogą, o 10 — puikų pasirengimą pensijai.

SEB užsakymu 2016 metų spalį buvo apklausta 500 30-55 metų Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Stiklainy' taupyt tolygu graikų pensininkus remt (infliacija), privatūs pensijiniai fondai - tas pats (dar blogiau, kad jie visur išgrobstomi ar bankrutuoja); lieka pasitikėt tik valstybės pažadais... nes valstybė tai MES, ir kaip nutarsim (ką išsirinksim), taip ir bus.

zuikis

zuikis portretas
tai is ko sutaupys zmones tai pensijai ,jei dabar negali galo su gau sudurt avinu galvos jus daugiau nieko,asilai ir tai geriau uz jus masto...

Erzelis

Erzelis portretas
Tiki netiki ...valgyti gi reikia...o kur vaistai,mokesčiai...Pensininkai gyvi žmonės,ne lavonai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių