Apklausa: ar lietuviai pirks pabrangusį alkoholį?

  • Teksto dydis:

Nuo kovo 1-osios Lietuvoje didėjant akcizams alkoholiniams gėrimams netoli penktadalio gyventojų jo ketina pirkti mažiau, o beveik pusė vartojimų įpročių nekeis, rodo naujienų portalo delfi.lt pirmadienį skelbiama apklausa.

Klausiami, kaip dėl akcizų padidėjimo pabrangęs alkoholis pakeistų jų alkoholio įsigijimo elgseną, 47,8 proc. apklausos dalyvių atsakė, kad pabrangęs alkoholis jų elgsenos niekaip nepaveiktų – jie pirktų tiek pat gėrimų.

Tuo tarpu 17,7 proc. apklaustųjų nurodė, kad brangesnių gėrimų pirktų mažiau, o daugiau kaip 15 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad pabrangus alkoholiui ieškotų pigesnių jo rūšių arba kur jo pigiau įsigyti nelegaliai.

Kad pabrangęs alkoholis niekaip nepaveiktų jų alkoholio pirkimo elgsenos, dažniau nurodė vyresnio amžiaus, aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų gyventojai. Mažiau alkoholio pirktų moterys, 18–25 metų respondentai. Pigesnių alkoholio rūšių ir nelegalių galimybių įsigyti dažniau ieškotų vyrai, vidutinio išsimokslinimo, mažesnių pajamų atstovai, rajonų centrų ir kaimų gyventojai.

Kad gėrimais būtų prekiaujama tik specializuotose parduotuvėse, kaip planuoja valdančioji dauguma, visiškai pritaria arba greičiau pritaria 42,6 proc., o greičiau nepritaria arba visiškai nepritaria – 51,2 proc. apklaustų gyventojų. Tokiems planams dažniau pritaria moterys, didmiesčių gyventojai. Nepritaria – vyrai, mažesnių pajamų gyventojai 46 m. ir vyresni respondentai.

Apklausą naujienų portalo delfi.lt užsakymu sausio pabaigoje atliko bendrovė „Spinter tyrimai“, apklausti 1010 respondentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Kad jau anksciau pabrangino ir dar brangins!! Godumui ribu nera....Kad nors kokybe atitiktu ta kaina. Nera garantijos kad prekybos centre nusipirksi gera alkoholi! Veza visoki.

geriantis

geriantis portretas
prasides vel pilstuko era ligonines laukit apsinuodijimu nuo pilstuko jusu veryga su jumis jis pades finansikai

Filka

Filka portretas
Apklausa organizuota neinformatyviai. Aš pirksiu tiek pat, bet pigesnį. Gi tarkime, brendžiai ir degtinė būna pigūs ir brangūs. Dabar galėdavau pirkti brangesnį, neva, kokybiškesnį. Pabrangus teks pirkti pigesnį, galimai prastesnį ir jį maišyti su uogienėmis ar dar kažkuo.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių