Apklausa: 38 proc. lietuvių nežino, kiek moka už bankų paslaugas

  • Teksto dydis:

Didžioji dalis Lietuvos gyventojų teigia, jog bent kartą per mėnesį atsiskaito banko kortele, išsigrynina pinigus bankomate ar atlieka pavedimus internetu, tačiau net 38 proc. apklaustųjų nežino, kiek jiems tokios banko paslaugos kainuoja.

Likusi apklaustųjų dalis mano, kad jiems tai atsieina nuo 1 iki 8 eurų. Tokius rezultatus parodė DNB banko užsakymu visuomenės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter research“ atlikta apklausa.

„Galima daryti prielaidą, jog nemaža dalis žmonių vis dar galvoja, kad bankinės paslaugos, tokios kaip pinigų išsigryninimas ar pervedimas apskritai nekainuoja. Kitiems atrodo, kad jie už kasdienes paslaugas sumoka daugiau nei yra iš tiesų.

Tai rodo, kad daliai klientų bus gana sudėtinga apsispręsti dėl Lietuvos banko planuojamo įvesti būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelio už fiksuotą mėnesinę kainą modelio, todėl ir bankininkai, ir jų klientai turės daugiau kalbėtis tarpusavyje“, – teigia DNB banko kasdieninių paslaugų departamento vadovė Miglė Pletkuvienė.

Gyventojai buvo paprašyti įvardinti, kokiomis dažniausiomis banko paslaugomis naudojasi kiekvieną mėnesį. 58 proc. nurodė, kad atsiskaito mokėjimo kortele internetu bei prekybos vietose, 55 proc. – Lietuvos bankomatuose išsigrynina iki 550 eurų, 45 proc. – atlieka iki 10 pavedimų internetu.

Daugiau kaip 550 eurų Lietuvos bankomatuose išsigrynina 5 proc. respondentų. Dažniau šia paslauga naudojasi 36-45 m. gyventojai.

23 proc. apklaustųjų mano, kad už bankines paslaugas kas mėnesį moka 1-3 eurus, dar tiek pat (23 proc.) yra galvojančių, jog pervedimai, pinigų išgryninimas, lėšų įskaitymas ir komunalinių mokesčių priėmimas ir kitos bankinės operacijos kiekvieną mėnesį jiems atsieina 3-5 eurus. Kiek mažiau teigiančių, kad per mėnesį už banko paslaugas jie moka 5-8 eurus ar daugiau nei 8 eurus - atitinkamai 13 proc. ir 3 proc.

Planuojama, jog nuo kitų metų vasario bankai ir kredito unijos privalės gyventojams pasiūlyti pagrindinę mokėjimų sąskaitą su būtiniausiomis mokėjimo paslaugomis. Vadinamojo bazinių paslaugų krepšelio kainos ribą ir krepšelio sudėtį per rugsėjį nustatys Lietuvos bankas.

Numatoma, kad pagrindinė mokėjimo sąskaita apims daugelį būtiniausių paslaugų – sąskaitos atidarymas, sąskaitos valdymo ir mokėjimų inicijavimo elektroniniu būdu priemonės, neribotas gautų mokėjimų eurais įskaitymas, neribotas grynųjų pinigų įmokėjimas įstaigos parinktu būdu, ne mažiau kaip 550 eurų per mėnesį išgryninimas, mokėjimo kortelė ir mokėjimo operacijos kortele, ne mažiau kaip 10 bet kokių pervedimų eurais internetu kas mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių