A. Kubilius: skolinimasis – vienas iš krizės įveikimo instrumentų

Valstybės skolinimasis buvo vienas iš 2009 metų ekonominės krizės įveikimo instrumentų, sako parlamentaras konservatorius Andrius Kubilius.

„Skolinimasis buvo vienas iš krizės įveikimo instrumentų. Reikia vertinti bendrą krizės įveikimo rezultatą. (...) Lietuvai pavyko įveikti krizę palyginti efektyviai“, – krizės priežastis analizuojančio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje teigė A. Kubilius.

Jis pripažino, kad Lietuva svarstė galimybę skolintis iš TVF. Jis taip pat pripažino, kad Estija domėjosi, ar Lietuva ketina kreiptis pagalbos į TVF.  

„Mes iš pat pradžių iš tikrųjų svarstėme, rimtai. Tada sulaukėme estų premjero (Andruso) Ansipo skambučio, jiems nebuvo tokių problemų, kad reikia skolintis, bet jie buvo labai rimtai sunerimę, kad jeigu mes kreipsimės (dėl TFV pagalbos – BNS), tai privers ir juos skolintis, eiti į TVF. Jų patikimumas ir stabilumas sukels daug nerimo visose rinkose“, – teigė A. Kubilius.

Jo teigimu, visoms trims Baltijos valstybėms skolinantis iš TVF, joms būtų  daromas dar didesnis spaudimas atsirišti nuo valiutų valdybos ir devalvuoti savo valiutas.

„Mes manėme, kad yra pavojinga, jeigu visos trys Baltijos valstybės atsidurs tame spaudime. Tai buvo vienas iš argumentų, kad žiūrėjome su nerimu, kaip tai gali viskas pasisukti“, – aiškino A. Kubilius.

Jis pareiškė, kad Finansų ministerijos analitikai jo Vyriausybę buvo įspėję, kad JAV „Lehman Brothers” banko bankrotas turės įtakos šalies ūkiui, o ekonomikos augimas „gali būti nulinis“.

„Gyvenome laisvo kritimo be parašiuto sąlygomis, kur nukrisime, niekas negalėjo suprognozuoti“, – teigė A. Kubilius.

A. Kubiliaus teigimu, jo vadovaujama Vyriausybė sprendimus priiminėjo atsižvelgdama tik Finansų ministerijos ekspertų išvadas.

„Kadangi biudžeto skaičius ir prognozes visada atneša ne kuri nors kita institucija, o Finansų ministerija, tai... Be abejo, Lietuvos bankas turėjo savo ekspertinius pajėgumus, bet mes (...) ir koalicijos įvairiuose ilguose naktiniuose pokalbiuose laikiausi pozicijos, kad turime atsiremti į Finansų ministerijos  ekspertų išvadas, nes minčių ir idėjų koalicijoje buvo pačių įvairiausių“, – teigė A. Kubilius. 

Politikas nuo 2008 metų gruodžio pradžios iki 2012 metų lapkričio pabaigos vadovavo 15-ajam ministrų kabinetui. 

Šiuo metu A. Kubilius yra Biudžeto ir finansų komiteto narys, tačiau jis nusišalino nuo krizės priežasčių tyrimo, pareiškęs, kad nemato jo prasmės. 

Seimas pavasarį įpareigojo komitetą ištirti, kaip ankstesnės vyriausybės tvarkė šalies finansus nuo 2005 metų. Komitetas analizuoja dešiniųjų ir kairiųjų politinių jėgų veiklą valdant šalies finansus. Tyrimą planuojama baigti iki 2019 metų balandžio 15 dienos.

Turės klausimų ir D. Grybauskaitei

Krizės priežastis tiriančio Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) klausimų sulauks ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, sako komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

S. Jakeliūnas trečiadienį vykusiame BFK posėdyje, kuriame liudijo konservatorius Andrius Kubilius, citavo prieš dešimtmetį ES komisarės pareigas ėjusią D. Grybauskaitę, teigusią, kad skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) yra politinė impotencija. Pasak S. Jakeliūno, tokia įtakingos, tuomet prezidentės posto siekiančios politikės retorika galėjo paveikti Vyriausybės sprendimą nesiskolinti iš TVF.

„Aš manau, kad tuomet pretendentė į prezidentus buvo vienareikšmė lyderė ir, mano vertinimu, tokie vieši pareiškimai gali užblokuoti kelią netgi kalbėtis su tarptautinėmis institucijomis, nes koks finansų ministras ar net premjeras kreipsis (į tarptautines institucijas. - ELTA), kai yra tokie vieši pareiškimai“, - sakė po BFK posėdžio S. Jakeliūnas. Politikas teigė, kad prezidentės liudijamai apie prieš dešimtmetį vykusios krizės priežastis galėtų apibendrinti iki tol BFK liudijusių politikų ir ekonomistų atsakymus į užduotus klausimus.

„Aš svarstau galimybę kreiptis į ją galbūt užbaigus liudijimą Ingridos Šimonytės ir tada apibendrinus gautus atsakymus galbūt kreipsiuosi į prezidentę Dalią Grybauskaitę. Esu, tiesą sakant, viešai 2009 ir 2015 m. kreipęsis į ją. Tai dalis tų klausimų gali būti tie patys“, - aiškino politikas. Jis pabrėžė abejojąs, ar D. Grybauskaitė sutiktų atvykti į BFK posėdį, todėl, kalbėjo jis, klausimus į Prezidentūrą išsiųstų raštu.

„Manau, kad į prezidentę kreipsimės raštu, nes baigėsi jos kadencija, ir čia tie liudijimai sukeltų per daug šurmulio. Be to, aš abejoju, ar ji sutiktų atvykti ir liudyti. Bet raštu tikiuosi, kad sutiks atsakyti, jei tokie klausimai bus suformuluoti“, - užbaigė S. Jakeliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaltina GRYBAUSKAITĘ ir ŠIMONYTĘ-- liudytoja Starkevičiutė:

kaltina GRYBAUSKAITĘ ir ŠIMONYTĘ-- liudytoja Starkevičiutė: portretas
kad to meto VADOVAI buvo finansiškai SUINTERESUOTI Lietuvai nepalankiais finansiniais sprendimais. Tai yra baudžiamoji atsakomybė su turto konfiskavimu. STARKEVIČIUTĖ dirba ES ekonomikos ir finansų paslaugų nare ir PRAŠO:--Seimo finansų ir biudžeto komiteto , jos liudijimą perduoti Lietuvos PROKURATŪRAI------plačiau ĮSIVESKITE 2018m rugsėjo 26 d.laikraštį ---15 MIN, VERSLAS.

partijos naikinimas-vagiu saika,

partijos naikinimas-vagiu saika, portretas
reikia rinktis prie seimo ir reikalauti Kubiliaus ir visa jo sutva atsistatitinti ir per teisma grazinti ka is zmonijos voge pastoviai ,naikinti ju partija galop, turi buti atsakomybe pries valstybe,,kada bus tvarka ,mums jau truksta kantrybe ,reikalaujam teisingumo,greit rinkssames prie seimo ,,,,,

Nerijus

Nerijus portretas
Kur Lietuvos auksas, kuris buvo lito garantas? Kur pinigai, kurie buvo garantas uz dabartinius litus? Juk dabar euras?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių