Anykščių valdžia tikisi užtvanką ant Šventosios upės rekonstruoti į hidroelektrinę

Anykščių valdžia, pagaliau suradusi naujus užtvankos nuomininkus, tikisi per metus miesto centre esančią užtvanką ant Šventosios upės rekonstruoti į hidroelektrinę.

Prieš 26 metus statyta Šventosios upės užtvanka netrukus bus rekonstruota į hidroelektrinę. Laimėję konkursą šiauliečiai per metus nuo sutarties pasirašymo turės pradėti statybas arba statinio projektavimą. Anykščių savivaldybė finansinės naudos iš to neturės – nuomos mokestis atiteks valstybės biudžetui, tačiau iš naujųjų savininkų tikisi kitokios paramos.

„Jis privalės užtikrinti saugumą, nes buvo ir nelaimingų atsitikimų. Taip pat prieš šventę paleidžiame fontanus, kurie yra upės vagoje, bet jie gerokai susidėvėję, nuomininkas turės juos prižiūrėti“, – sakė Anykščių savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valentinas Patumsis.

Pasak valdžios atstovų, 2000-aisiais parengtus teritorijos planus reikėtų pataisyti. Šventosios vandens debitas ties Anykščiais yra menkas, todėl miesto hidroelektrinė bus triskart mažesnės galios, negu tolėliau esanti Kavarsko. Įdiegus naujas technologijas, projektuotojai tikisi padidinti hidroelektrinės galingumą nuo 90 iki 300 kilovatvalandžių per metus.

„Patvankos aukštis yra labai mažas, tik 1,60 m. Be to, nedidelis kiekis vandens. [...] Galingumą riboja elektrinės būsimos patvankos aukštis, jo ir padidinti negalima, nes aukštupy – gyventojų statiniai“, – aiškino Anykščių savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistas Audronius Juodis.

Investicijos į hidroelektrinę turėtų siekti 5–6 mln. litų. Sutartį žadama pasirašyti per savaitę. Tačiau su ankstesniais nuomininkais dėl vengimo mokėti nuomos mokestį Anykščių savivaldybė bylinėjasi teisme.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 82 mažosios hidroelektrinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių