Antros pakopos pensija: išsigelbėjimas ar tuščios išlaidos?

  • Teksto dydis:

„Sodra“ primena, kad iki mėnesio pabaigos gyventojai iš naujo įtraukti į antrosios pakopos pensijų kaupimą dar turi teisę pasitraukti. Vėliau tokios galimybės nebus. Ką daryti – pasitraukti ar toliau kaupti? Apie tai LNK pokalbis su socialinių mokslų daktaru Teodoru Medaiskiu.

– Ką daryti su pensijų antrąja pakopa – likti ar pasitraukti?

– Rekomenduočiau likti, nepaisant tam tikrų trūkumų, problematiškų dalykų. Tai vis tiek padės senatvėje sukaupti didesnę pensiją nei socialinis draudimas, kuris gali užtikrinti pakankamą pragyvenimą senatvėje. Jei žmogus nori daugiau, kaupti naudinga.

– Kodėl žmonės nenori likti? Kur problema?

– Galbūt nenori atiduoti 3 proc. pajamų arba dabartinį vartojimą vertina labiau. Kai kas mano, kad laisvus pinigus galės geriau investuoti patys. Manau, gebančių tai daryti labai mažai. Dauguma šioje vietoje galėtų pasikliauti profesionalais. Kai kurie mano, kad pensijų fondų išmokos mažos, bet reikia nepamiršti, jog pensijų kaupimo sistema egzistuoja tik 20 metų. Ji ne visai subrendusi. Kaupimas reikalingas visą gyvenimą. Visą laiką ji buvo koreguojama, keičiama, todėl tai lėmė, kad surinktos sumos nedidelės. Gal kai kam nepatinka automatinis įtraukimas, kad negalima pasitraukti. Yra bruožų, kurie organiškai susiję su sistema.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Informacijos yra visur, bet jos daug, ji klampi, neaiški.

– Pasirenkant pensijų fondą nėra didelio skirtumo, nes jų visų panašus pelningumas. Be to, galima pereiti iš vieno pensijų fondo į kitą. Galima matyti jų rezultatus.

– Kiek, jūsų nuomone, dabartinis modelis geras, tobulintinas? Ar jaunimas gali juo pasikliauti ir tikėtis, kad ateityje pensija bus ori?

– Po daugelio pokyčių dabar variantas racionalus. Įtraukimas automatinis, bet nereiškia, kad privalomas ir prievartinis. Įmokos tarifas gal net ir mažokas, norint sukaupti gana daug. Tokia sistema Didžiojoje Britanijoje reikalauja 5 proc. iš paties dirbančiojo ir 3 proc. iš darbdavio, ne valstybės. Tai didelis skirtumas – antroji pakopa finansuojama darbdavio. Pas mus – valstybės priemokos. Manau, ateityje gana sklandi transformacija galėtų įvykti. Manyčiau, gana racionaliai viskas ir atskaitymai nedideli.

– Kaip patartumėte – kliautis tik valstybine pensija ar reikia ir antros, trečios pakopos ir dar kiekvieną mėnesį atsidėti nuo algos?

– Manau, tikrai reikėtų. 3 proc. nelabai skausminga, o senatvėje pajusi. Valstybinė sistema gali garantuoti racionalų ir dorą pragyveną, bet ne maksimalų. Gerai, kad 60 proc. buvusių pajamų, bet gal žmogus norėtų didesnių pajamų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Už 2022 m atskaite 1100€ , nors aš tiek ne sukaupiau per metus, pasirodo pinigų yra tai nuo 2021 dar nuskaite, kiek suprantu kas kaupia 2 pakopoje dar liksime skolingi bankams!

Rasa

Rasa portretas
Senai antros pakopos pensijos atsusake tos salys kurioms rupi ju zmoniu gerive.

Algimantas

Algimantas portretas
Po 40 metų sukauptos lėšos bus bevertės dėl inflecijos. O valstybinė pensija bus indeksuojama(jeigu valstybė bus gyva).
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių