A.Mikalauskaitė: MMA klausimas grįžta į Trišalę tarybą

Minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo klausimą kartu su Darbo kodekso pataisų projektu Vyriausybė grąžina diskusijoms Trišalėje taryboje.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Audra Mikalauskaitė BNS sakė, kad dėl to trečiadienį apsisprendė Vyriausybė.Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis BNS patvirtino, kad ministrų kabinetas siūlo MMA nuo liepos pakelti 50 litų iki 850 litų, o nuo kitų metų pradžios, jei bus liberalizuoti darbo santykiai, dar 50 litų.

„Mes nenorime supriešinti žmonių, norime surasti konsensusą, kad sprendimus galėtų priimti Seimas. Vyriausybė nutarė parengtą Darbo kodekso pataisų projektą teikti Trišalei tarybai, kad būtų ieškoma kompromiso. Vyriausybės nuomone, reikia derėtis nuosaikiai, atsižvelgiant į realias biudžeto galimybes“, - BNS sakė A.Mikalauskaitė.

Ji teigė, kad Trišalėje taryboje suderintas projektas vėliau grįžtį į Vyriausybę, kuri jam pritartų ir pateiktų Seimui."Finansų, Ūkio ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms pavesta pateikti savo išvadas, kaip pokyčiai darytų įtaką darbo vietų skaičiaus, atlyginimų kaitai. Dabar yra sakoma, kad darbdaviai Trišalėje taryboje pritaria MMA padidinimui 100 litų.

Tačiau vėliau ateina smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai bei sako, kad jie tokios naštos nepakeltų. Be to, yra ne tik verslo, dar yra ir viešasis sektorius. Biudžetas šiems metams yra patvirtintas, todėl manevro galimybė nėra labai plati", - sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė.

Vyriausybė, siekdama liberalizuoti darbo santykius ir skatinti naujų darbo vietų kūrimą bei mažinti nedarbą, ketina išplėsti terminuotų darbo sutarčių galimybes, sumažinti išeitines išmokas, sutrumpinti apmokamas atostogas, paprasčiau iš darbo atleisti pensininkus.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė nepritaria MMA didinimo susiejimui su Darbo kodekso pataisomis. Prezidentė Dalia Grybauskaitė mato galimybių nuo liepos MMA didinti 100 litų iki 900 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių