Ambasadorius: Baltarusija nemato problemų dėl AE saugumo ir elektros pardavimo

  • Teksto dydis:

Baltarusija neabejoja netoli Lietuvos sienos statomos atominės elektrinės saugumu ir nemato problemų dėl elektros pardavimo, antradienį pareiškė Baltarusijos ambasadorius Vilniuje.

Jį priėmęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo ruožtu paragino Minską įsileisti tarptautinius stebėtojus ir išsakė susirūpinimą dėl pasikartojančių incidentų.

Po susitikimo ambasadorius Aleksandras Korolis sakė, kad kitą savaitę į Baltarusiją atvyks Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misija įvertinti aikštelės parinkimą.

„TATENOS misija dėl aikštelės bus artimiausiu metu. Laukėme praėjusių metų pabaigoje, bet misija atvažiuoja sausio 16-20 dienomis,“ - žurnalistams Seime sakė A.Korolis. 

Diplomato teigimu, Astravo jėgainėje pagaminta elektra be problemų bus naudojama Baltarusijoje.

„Elektrinės statoma atsižvelgiant į sumažėjusį dujų vartojimą. Todėl mes nematome problemų (dėl elektros pertekliaus).  Lietuvos reikalas - pirkti ar nepirkti. Bet kiekviename reikale turi būti elgiamasi protingai - jeigu elektra bus pigesnė, tai tikriausiai bet kuri vyriausybė suinteresuota sukurti savo liaudžiai labiausiai patrauklias ir naudingiausias sąlygas“, - sakė ambasadorius.

Jis patikino, kad jau įvykdytas įsipareigojimas surengti statomos elektrinės patikimumo dirbant nepalankiausiomis sąlygomis bandymus, kitaip vadinamuosius „stress testus“, tačiau nepatikslino, kas juos atliko. 

„Stress testai  jau atlikti. Atlikti vadovaujantis europiniais reikalavimais. (Priežiūros institucija) „Gosatomnadzor“ rengia reikalingus dokumentus, jie bus parengti iki balandžio mėnesio ir tada bus oficialiai perduoti Europos Komisijai vertinimui“, - teigė ambasadorius.

A.Korolis tikino esąs tikras, kad rusų korporacijos „Rosatom“ 50 kilometrų nuo Vilniaus statoma elektrinė yra saugi.

„Aš manau, kad niekas čia neabejoja, kad baltarusiai nėra sau priešai, kad statytų nesaugią elektrinę ir baigė, atsiprašau, tik dvi ar tris klases mokykloje“, - pareiškė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vatas

vatas portretas
problemas PAJUSIME savo kailiu mes ,kai pastatys tą černobylį mūsų panosėj

Omas

Omas portretas
Kvailiau nesugalvosi kol AE neveikia ir jokios elektros negamina.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių