Amatininkai teigia, kad jiems reikalingas „Sūduvos kermošius“

Suvalkijos meistrai džiaugiasi galintys savo pinigines papildyti ne tik per muges ar šventes. Kiekvieną trečiadienį nuo gegužės vidurio Marijampolėje veikia „Sūduvos kermošius“, kur prekiaujama medžio, keramikos, tekstilės dirbiniais, kulinarinio paveldo gaminiais.

Įprasta, kad įvairių meno dirbinių ir gaminių ieškoma mugėse, šventėse ar tiesiog pas meistrus namuose. Todėl kiekvieną trečiadienį „Sūduvos kermošiuje“ prekiaujantys amatų meistrai dažnai kelia nuostabą.

Galimybę amatininkams ir tautodailininkams prekiauti miesto centre nemokant prekybos vietos mokesčio suteikė Marijampolės valdžia.

„Mūsų kraštas – Sūduvos kraštas – turi labai nagingų tautodailininkų, ir mūsų tikslas, kad jie išeitų į visuomenę ir pasirodytų, kad jie galėtų prekiauti ne tik per miesto dienas“, – teigia Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojas Sigitas Valančius.

„Dar žmonės tiesiog nežino, labai mažai informacijos: eina pro šalį, stabteli, klausia, kas čia per šventė. Įpratę, kad tik per šventes būname. Tai gal, sakau, susipažins, kad mes čia stovėsim kiekvieną trečiadienį ir dažniau ateis“, – sako „Sūduvos kermošiaus“ dalyvė Stasė Striugaitienė.

Amatininkai sako anksčiau vykdavę į kiekvieną mugę, tačiau dabar brangstant degalams ir medžiagoms, pasiskaičiuojantys, kokio uždarbio iš prekybos galima tikėtis. Jis priklauso nuo žmonių piniginės, todėl amatininkai žino – mėnesio pabaigoje bus mažiau pirkėjų.

„Kainas esame užsirašę ant dirbinių, kad nesusimaišytumėme, bet pigiau parduodame, nes mes esame gamintojai, vieta mums nekainavo. Prekybos vietos dabar brangios. Kaštai važiavimo susideda. Jau kartais svarstome, kur apsimoka važiuoti“, – pasakoja S. Striugaitienė.

„Sūduvos kermošiuje“ tautodailininkai ne tik prekiauja dirbiniais, čia galima ir pačiam pasimokyti, pvz., išsidrožti šaukštą ar lopetėlę sviestui.

„Kiek apsimoka, sunku pasakyti. Bet atvažiuoju dėl to, kad uždirbu dar vieną kitą litą benzinui ir su gražiom poniom pabendrauju“, – sako tautodailininkas Klemensas Kvainauskas.

Kermošiuje, šalia amatininkų ir tautodailininkų, gamintojai prekiauja tautinio kulinarinio paveldo gaminiais.

„Labiausiai mes gerbiame vietos pirkėjus. Mes esame savo krašto patriotai ir kepame tikrai naminę vertingą duoną, ir pirmiausia ne pinigo gaudomės, ne į sostinę važiuojame, o prekiaujam čia, Marijampolėje. Tik retkarčiais nuvažiuojam į Kauną“, – tikina duonos kepėja Vilija Žemaitienė.

Tikėtina, kad „Sūduvos kermošius“ veiks iki vėlyvo rudens.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių