Aludariai: alaus ir degtinės apmokestinimo suvienodinimas – šūvis sau į koją

  • Teksto dydis:

Ar, suvienodinus alaus ir vyno akcizus su stipriųjų svaigalų, sumažės girtuoklysčių? Lietuvos aludarių gildija įsitikinusi, kad toks radikalus ir staigus lengvojo alkoholio branginimas tik suteiks daugiau pranašumo degtinei ir bus žalingas gamybininkams, ūkininkams bei visuomenei.

Degtinė įgis pranašumą

Pasak Lietuvos aludarių gildijos prezidento Sauliaus Galadausko, vartotojui, kuriam alus yra viso labo alkoholinis gėrimas, degtinė būtų vos ne dvigubai pigesnė alaus alternatyva, skaičiuojant, kiek alkoholio laipsnių įgyjama už eurą. "Tai turėtų pražūtingų padarinių alkoholio vartojimo kultūrai, nes vartojimo įpročiai tikrai keistųsi stipriųjų gėrimų naudai", – įsitikinęs S.Galadauskas. Aludarių nuomone, tokia situacija vargiai prisidės prie tautos blaivinimo.

Alus Lietuvoje iki šiol buvo apmokestinamas mažiausiu tarifu,  vertinant, kiek apmokestinamas vienas absoliutaus alkoholio procentas. Etilo alkoholis apmokestinamas keturis kartus daugiau. Aludariai aiškina, kad, remiantis konsultavimo bendrovės "Price Waterhouse Coopers" 2010 m. tyrimu, išgauti 1 l litrą gryno alkoholio alaus gamybos būdu kainuoja 45,18 euro. Litrą gryno alkoholio pagaminti vyno fermentavimo būdu kainuoja 17,9 euro, o stipriųjų alkoholinių gėrimų gamybos būdu – 18,59 euro. "Svarbu nepažeisti mokesčių balanso tarp skirtingų produktų rūšių, atsižvelgiant į jų gamybos sąnaudas", – teigė S.Galadauskas.

Pasak jo, taip pat galima atsižvelgti į tarptautinę praktiką, kur stiprusis alkoholis visada yra apmokestinamas daug kartų daugiau nei silpnieji gėrimai. Antai Vokietijoje skirtumas tarp alaus ir degtinės 1 laipsnio apmokestinimo sudaro net šešiolika kartų, Lenkijoje ir Latvijoje – tris kartus. Pas mus degtinės laipsnis kainuotų tiek pat.

Žala ekonomikai

Aludarių įsitikinimu, alaus akcizo sulyginimas su stipriųjų gėrimų būtų pražūtingas pramonei ir žemės ūkiui. Būtų tik paskatinta importo plėtra, o savi gamintojai žlugdomi. Beveik visas spiritas – pagrindinė stipriųjų gėrimų žaliava – į Lietuvą importuojamas. Visa pagrindinė alaus žaliava – miežiai – auginami mūsų šalyje. Tai įdarbina šimtus ūkininkų, kurie alaus pramonei tiekia apie 60 tūkst. tonų miežių. Jie auginami 15 tūkst. ha plote ir teikia pajamas šimtams ūkininkų.

Remiantis "Ernst & Young" atlikta studija, Lietuvos alaus sektorius sukuria apie 13 tūkst. darbo vietų. Iš jų apie 3 tūkst. dirba tiesiogiai pramonėje. Absoliuti dauguma dirbančiųjų alaus pramonėje gyvena regionuose ir jų centruose – Utenoje, Biržuose, Pasvalyje, Pakruojyje, Panevėžyje, Šiauliuose, Klaipėdoje ir kt.

Laimės kaimynai

Apsipirkti kaimyninėje Lenkijoje lietuviams jau seniai ne naujiena dėl pigesnių maisto prekių. "Bus labai skaudu, jeigu apsiperkantieji Lenkijoje dar pirks ten ir alų. Latvijos pasienyje alaus pardavimas katastrofiškai kris, nes pas kaimynus alus bus perpus pigesnis", – neabejoja S.Galadauskas.

Lietuvoje alaus akcizas jau kitais metais būtų vos ne dvigubai didesnis nei pas kaimynus latvius ar lenkus. Danijoje alaus akcizas šiuo metu yra 7,51 euro už 1 hektolitrą (hl) – daugiau nei dvigubai mažesnis, nei alui siūlo iki 2020 m. padidinti Lietuvos valdžia (tada akcizas būtų net 18,18 euro už 1 hl). Danišką akcizą, kurio danai nė neketina didinti, mūsų valdžia siūlo jau kitiems metams – 7,11 euro už 1 hl. Degtinės akcizas Lietuvoje būtų beveik trečdaliu mažesnis.


Šiame straipsnyje: alkoholisDegtinėmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Asmenine nuomone

Asmenine nuomone portretas
Greit atsikas tokiu sprendimu... Tik gaila, kad per ta laika jei patvirtins ekonomiskai tures Lietuva nuosmuki ir padauges bedarbiu... :(

Anonimas

Anonimas portretas
Greitai valstiečiai pradės patys savęs bijoti. Jeigu geri dėl to, kad pasigertum, aišku, kad naudingiau bus gerti degtinę. Mažiau skysčių, o rezultatas geresnis.

Po chui

Po chui portretas
Rukysim žolę:-)
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių