A.Kubilius: sutartis su „Hitachi“ – po akcininkų sutarties suderinimo

Koncesijos sutartis su Japonijos korporacija „Hitachi“ bus pasirašyta po to, kai bus suderinta Akcininkų sutartis ir įkurta naujos atominės elektrinės (AE) Lietuvoje statybos projekto įgyvendinimo bendrovė, teigia premjeras Andrius Kubilius.

„Iki birželio 28 dienos buvo labai svarbu priimti reikalingus įstatymus, patvirtinant ir įstatymu pačią koncesijos sutartį, ir reikalingas įstatymus pataisas, kad iš tiesų procesas būtų toliau juridiškai legalus ir galėtume toliau tęsti visą projektą. Taigi, priėmus įstatymus yra sudarytos galimybės būtent taip elgtis“, - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė premjeras.

Anot jo, Koncesijos sutarties pasirašymas yra siejamas su kito svarbaus dokumento - Akcininkų sutarties - suderinimu ir projekto įgyvendinimo bendrovės steigimu: „Tam reikia pabaigti derybas su kitais akcininkais, regiono valstybėmis - Latvijos, Estijos partneriais. Todėl yra laiku priimti įstatymai, jie sudaro tokias galimybes ir tos galimybės bus realizuojamos artimiausiu metu“.

Koncesijos sutartis su strateginiu investuotoju į naują Visagino AE turėjo būti pasirašyta iki birželio 28 dienos, tačiau Seimui pakeitus atitinkamus Koncesijų, Atominės elektrinės įstatymų straipsnius, dabar ją tikimasi pasirašyti iki šių metų pabaigos.

Koncesijos sutartį turės pasirašyti Lietuva, strateginis investuotojas „Hitachi“ ir kol kas dar neįsteigta projekto įgyvendinimo bendrovė. Be Koncesijos ir Akcininkų sutarčių, tuo pat metu su „Hitachi“ bus pasirašoma ir statybos rangos sutartis.

Planuojama, kad pradžioje projekto įgyvendinimo bendrovėje bus tik du akcininkai - „VAE- SPB“ (naujos AE projekto parengiamuosius darbus įgyvendinančios valstybės bendrovės Visagino atominė elektrinė įsteigta antrinė įmonė) ir „Hitachi Visaginas Project Investment“, o Latvijos „ Latvenergo“ ir Estijos „Eesti energia“ prisijungtų vėliau.„Hitachi“ turėtų valdytų 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų.

Jeigu prie AE projekto įgyvendinimo prisijungtų Lenkija, akcijų proporcijos šiek tiek keistųsi.Visagino atominė elektrinės strateginis investuojas yra „Hitachi“ kartu su „ Hitachi–GE Nuclear Services“, kurioje pagrindinis akcininkas yra koncernas „ Hitachi“, valdantis 80 proc. kapitalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvos zmones

Lietuvos zmones portretas
uz sita, 21am Lietuvos vyriausybes didziaja afera, pasirasyti sau mirties nuosprendi gali tik psicinis ligonis arba Lietuvos visuomenes priesas,ruosiantis uz Fukusinos reaktoriu pasirase ,gauti solidzia sumele ir namus pasistatyti uzsieny,o po ju ,musu Tevynej-nors ir tvanas,bet isidemekit tie ,kurie kuria tokius planus ir ruosiasi eilini karta prasukti afera ir pasipelne buti ramus,-tai neiseis,liaudis nesutinka deti seno Japonu reaktoriaus ,kuris net nuo padidintos saules spinduliuotes ,gali uzsidegti,liaudis tik uz pati naujausia reaktoriu ir uz jo pastatyma,vyriausybe atsiskaitytu su plutoniu,kurio prigamino buvusi Ignalinos atomine,zmones i skolas ateiciai nesutinka lysti,jus tai isvaziuosit ,prisivoge,o mes liksim ir musu vaikai privales moketi uz jus-"ponai", bet to nebus, man tik idomu kodel tyli Kuolys ir visas jo zymiu zmoniu sarasas,mergaites neapgyne,del seno reaktoriaus tyli,tik aciu kad nors svieseliu prisegiojo kalnus ,zodzio -TIESOS , bet neuzmirskit del ko kovojat: del mergaites ir visu vaiku nuo pedofilu ginti ,ir turetumet pridet lozunga-"pries sena atomini reaktoriu ,statant Lietuvoje atomine,tik naujausias reaktorius tinka Lietuvai! "Tai neuzmirskit,ponas Kuoly ir jusu nepartinis sarase,jei norit buti isrinkti i seima,nes manau,Neringa kovos uz tai ,nuo ko is pradziu ir pradejo-- pries pedofilus ir issigimusia Lietuvos sistema,kartu ir pries atomone afera!!! Skaitykit Karsta komentara ir zr.video su Gorienes interviu!

Biznio projektai

Biznio projektai portretas
Šios elektrinės tikslas - akcinis kapitalas. Negražu svetimus piliečius išnaudoti ir kurti biznio projektus. Lietuviams netinka kišimasis į kitų šalių žmonių reikalus arba jų išnaudojimas, nesusikalbėjimas, išdavystės. Akcijas gali surinkti ir nieko apie įmones nesuprantantis žmogus. Kam reikalingos tokios nesąmonės? Reikia orientuotis į poreikius, į elektrinės naudingumą. Nuotolinis atominis bendradarbiavimas sukelia pavojų Europos ir Azijos gyventojams.

Rimas

Rimas portretas
Mėžt visą seimą lauk, pripuvę, dvokia per visą Lietuvą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių