A.Kubilius: PVM lengvatos iš biudžeto atimtų 1 mlrd. litų pajamų

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad Seime kilusios pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų iniciatyvos valstybės biudžetui kainuotų apie 1 mlrd. litų pajamų praradimą.

„PVM lengvatos neduoda kokios nors naudos vartotojams, jos duoda papildomų pelnų gamintojams ir kartu - sumažėjusias biudžeto pajamas. Tas projektas, kuris dabar aplipęs įvairiomis lengvatomis - ir maistui, ir dviratininkų šalmams, ir vaikų dviratukams, kėdutėms, jeigu jis būtų priimtas, Finansų ministerijos ekspertų skaičiavimais, sumažintų biudžeto pajamas maždaug 1 mlrd. litų. Tai reiškia, kad 1 mlrd. litų turėtų būti nuimta nuo mokytojų atlyginimų, nuo tų pačių pensijų, nuo sveikatos sistemos finansavimo. Tai lengvatų kaina yra tokia“, - interviu Lietuvos radijui sakė premjeras.

Jo teigimu, Vyriausybė laikosi principinės nuostatos, kad geresnis yra Danijos kelias - mažinti tokių lengvatų, jų atsisakyti, o esant reikalui - subsidijuoti.

„Todėl 2008-2009 metais mes priėmėme visą eilę sprendimų, kurių dėka Lietuvoje PVM lengvatų skaičius sumažėjo labai stipriai, todėl galime džiaugti gerai surenkamu PVM mokesčiu į biudžetą. Iš to galime finansuoti svarbias visuomenei išlaidas. Ir yra likę berods tik trys lengvatos - knygų leidybai, vaistams ir šildymui, na ir galbūt svarstymai dėl regioninės žiniasklaidos galėtų būti rezultatyvūs, jeigu tas svarstymas vėl neišplistų iki begalybės“, - sakė A.Kubilius.

9 proc. PVM tarifą siūloma taikyti šviežiems vaisiams, daržovėms ir pašarams, kurių sudėtyje genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) yra mažiau nei 0,9 proc., be to, pienui, šviežiai mėsai ir kiaušiniams, kurių gamyboje nenaudoti genetiškai modifikuoti pašarai.Pataisos dėl PVM lengvatų Seime pradėtos svarstyti gavus iš prezidentės Dalios Grybauskaitės projektą, kuriuo pasiūlyta taikyti PVM lengvatą spaudai.

Tačiau per svarstymus Informacinės visuomenės plėtros komitete buvo pritarta ir kitiems Seimo narių pasiūlymams dėl PVM lengvatų.Seimas antradienį tęs pataisų, kuriomis siūloma jau nuo spalio nustatyti naujas įvairias PVM lengvatas, svarstymą. Seimas nusiteikęs pataisas dėl PVM lengvatų svarstyti vieną valandą, tačiau jų priėmimas nenumatytas.

Pataisomis siūloma mažesnį nei 21 proc. PVM taikyti neperiodiniams informaciniams leidiniams, visų rūšių meno ir kultūros bei sporto renginiams, vaikų literatūrai ir vaikų automobilio kėdutėms, dviratininkų šalmams, visiems maisto produktams, išskyrus alkoholinius gėrimus ir tabako gaminius, keleivių vežimo paslaugoms.

5 proc. PVM tarifas siūlomas sertifikuotiems išskirtinės kokybės maisto produktams, knygoms, o 6 proc. - laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinius ir smurtinius leidinius bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.


Šiame straipsnyje: PVMPVM lengvatosbiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Sitas avinas apart biudzeto daugiau nieko nemato. Su tokiu planavimu... paziurekit iki kokio lygio isaugo valstybes skola! Palyginkit (procentaliai) kaip smuko salies BVP lyginant su ES. Ir dar gauna antpecius uz krizes valdyma. Asilo ausu betruksta - uzsispyrima jau turi...

CHA

CHA portretas
Protingas Kubilius, bet niekas to nesupranta. Pažiūrėsim ką geresnio padarys eilinis kirkiliauskas tipo butkevicius ar mazuronis.

ddd

ddd portretas
Kubiliau ,negasdink mokytoju ir pensininku,sumazink seimunams kanceliarines islaidas,o tai jie net atostogu metu perka piestukus
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių