A.Kubilius nedramatizuoja „Gazpromo“ pareiškimų

Briuselyje viešintis premjeras Andrius Kubilius sako nedramatizuojantis „Gazprom“ pareiškimų apie kreipimąsi į tarptautinį arbitražą dėl „Lietuvos dujų“ pertvarkos ir teigia tikįs, kad pastaruoju metu vykstantys konstruktyvūs pokalbiai su Rusijos dujų koncerno atstovais duos gerų rezultatų.

„Tikrai nereikia skubėti dramatizuoti pareiškimų apie tarptautinį arbitražą, galbūt tai ir derybiniai dalykai. Bet noriu pabrėžti, kad pastarųjų savaičių pokalbiai su “Gazprom„ atstovais nuteikia labai optimistiškai. Esame nusiteikę produktyviam, konstruktyviam dialogui, kuriame bus sutarta dėl to, kaip įgyvendinti Europos Sąjungos trečiąjį paketą iki 2014 - ųjų metų. Paskutiniai pokalbiai buvo išties labai konstruktyvūs ir tikimės, pasieksime gerų rezultatų“, - BNS telefonu iš Briuselio ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Premjero teigimu, siekiant įgyvendinti ES trečiąją direktyvą, atsižvelgiant ir į akcininkų interesus, Lietuvos pusė pasirengusi kalbėtis ir su „Gazprom“ kompanija, ir su Vokietijos bendrove „E.ON Ruhrgas“.

Vyriausybei trečiadienį preliminariai nutarus dviem mėnesiams pratęsti terminą, per kurį turi būti pateiktas galutinis „Lietuvos dujų“ nuosavybės atskyrimo tvarkaraštis, Rusijos dujų milžinas „Gazprom“ ketvirtadienį pranešė, kad kreipėsi į tarptautinį arbitražą, nes siekia apginti savo investicijas Lietuvoje.

Vyriausybė pasitarime trečiadienį pritarė nutarimo projektui, kuris „Lietuvos dujų“ galutinio nuosavybės atskyrimo tvarkaraščio pateikimo terminą pratęstų dviem mėnesiams iki gegužės 31 dienos. BNS žiniomis, dėl termino pratęsimo buvo sutarta pirmadienį Vilniuje vykusiame Vyriausybės, Europos Komisijos ir „Gazprom“ atstovų susitikime.

Tuo tarpu „Gazprom“ ketvirtadienį pranešė, kad kreipėsi į UNCITRAL arbitražą, nuo 1966 metų veikiantį prie Jungtinių Tautų organizacijos. „Gazrom“ teigimu, taip siekiama apginti Rusijos koncerno investicijas dėl Lietuvos Vyriausybės vykdomos gamtinių dujų sektoriaus pertvarkos.

Apie tai, kad kreipėsi į arbitražą, „Gazprom“ atstovai pranešė ketvirtadienį bendrovės „Lietuvos dujos“ valdybos posėdyje, kuriame sprendžiama dėl bendrovės veiklos atskyrimo, teigiama Rusijos koncerno pranešime. Pasak „Gazprom“, toks sprendimas priimtas dėl to, kad vasario 27 dieną Vilniuje vykusiame darbiniame susitikime su Lietuvos Vyriausybės ir Europos Komisijos atstovais pasiekti susitarimai nebuvo įgyvendinti.

Vyriausybėje pirmadienį vykusiame susitikime Lietuvoje planuojamą reformą aptarė premjeras A.Kubilius, energetikos ministras Arvydas Sekmokas, „Gazprom Export“ generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas ir Europos Komisijos generalinio energetikos direktorato vadovas Philipas Lowe.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas ketvirtadienį BNS teigė, kad bus laukiama konkrečių oficialių žinių apie „Gazprom“ naujausius sprendimus bei jų priežastis ir tik po to bus sprendžiama, kaip toliau elgsis Lietuvos pusė.

A.Sekmoko manymu, „Gazprom“ sprendimas kreiptis į tarptautinį arbitražą dėl „Lietuvos dujų“ pertvarkos gali būti nulemtas nesuderinamumo bei nesusikalbėjimo dujų milžinės viduje.

Ministras teigė juo labiau esąs nustebintas priekaištų, esą Lietuvos pusė nevykdė vasario 27 dieną Vyriausybėje susitikime su „Gazprom Export“ vadovu ir EK atstovu pasiektų susitarimų.

„Mes esame nustebę dėl tokio pareiškimo, iš tikrųjų sutikimas su Aleksandru Medvedevu buvo konstruktyvus ir tokie žingsniai iš “Gazprom„ iš tikro neprisidėtų prie pozityvaus dialogo, kuris buvo užsimezgęs. Iš tikro man tai (“Gazprom„ teiginiai apie Lietuvos nevykdomus susitarimus - BNS) skamba labai keistai, mes ir darėm visus veiksmus, dėl kurių buvo susitarta susitikime. (...) Mes Vyriausybės pasitarime svarstėme ir neformaliai buvo pasitarimo lygyje pritarta, kad tuos prašymus, kuriuos “Gazpromas„ mums teikia, mes juos tenkinsime“, - BNS ketvirtadienį sakė A.Sekmokas.

Apie susitikime pasiektus susitarimus oficialiai nebuvo paskelbta. Pirmadienį išplatintame pranešime teigta, kad „diskusijos vyko konstruktyviai siekiant spręsti visus iškilusius klausimus“ ir buvo sutarta iki kovo pabaigos susitikti dar kartą.

Vokietijos ir Rusijos koncernų „E.ON Ruhrgas“ ir „Gazprom“ valdomos „Lietuvos dujos“ pagal naują Gamtinių dujų įstatymą iki kovo 31 dienos Kainų komisijai turi pateikti dujų perdavimo sistemos atskyrimo planą, pagal kurį dujų perdavimo verslas po kelerių metų turės atitekti naujam savininkui.

Trečiojo Europos Sąjungos energetikos paketo, pagal kurį Lietuva ketina atskirti „Lietuvos dujų“ perdavimo, paskirstymo ir tiekimo veiklas, įgyvendinimas turi būti baigtas iki 2014 metų pabaigos.

„Gazprom“ pernai rugpjūtį jau pateikusi skundą Stokholmo arbitražo teismui. Rusijos dujų monopolininkas siekia, kad Energetikos ministerijos veiksmai teisme, inicijuojant bylinėjimąsi prieš „Lietuvos dujas“ ir jos vadovybę, būtų pripažinti kaip pažeidžiantys „Lietuvos dujų“ akcininkų sutartį, kompensuojant dėl to patirtus nuostolius.

Šis „Gazprom“ ir Lietuvos Vyriausybės ginčas turėtų būti nagrinėjamas gegužės pabaigoje - pagal patvirtintą proceso tvarkaraštį pagrindinis posėdis numatytas gegužės 29–30 dienomis.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos teismas, kuris nagrinėja Energetikos ministerijos inicijuotą bylą dėl „Lietuvos dujų“ veiklos tyrimo, ją iš esmės turėtų pradėti nagrinėti kovo 13 dieną.

Lietuvos Vyriausybė Rusijos koncerną dėl galimo piktnaudžiavimo, nustatant dujų kainą, yra apskundusi Europos Komisijai.

„E.ON Ruhrgas International“ priklauso 38,9 proc., „Gazprom“ - 37,1 proc., Energetikos ministerijai - 17,7 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, kurios kotiruojamos „Nasdaq Omx“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusGazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Xm

Xm portretas
Да он вообще никогда и ничего не драматизоя, у него же зарплата от этого не уменьшится......

to 1

to 1 portretas
Lietuviskai ismok tada bambek cia pilieti!

tai kad

tai kad portretas
kubilius jau nieko nedramatizuoja, viskas auga ir gereja...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių