A.Kubilius MMA didinimo neatsieja nuo darbo santykių liberalizavimo

Premjeras Andrius Kubilius sutinka, kad minimali mėnesio alga (MMA) nuo liepos mėnesio didėtų 50 litų iki 850 litų, kaip anksčiau ir siūlė Vyriausybė.

Tuo tarpu MMA didinimą dar 50 litų, ko reikalauja darbdaviai ir profsąjungos, numato tik nuo kitų metų pradžios, ir tik liberalizuojant darbo santykius.

„Mes pasiūlėme MMA didinti dviem etapais- nuo liepos 1 dienos iki 850 litų. Jeigu tuo tarpu būtų priimtas darbo sąlygas keičiantys teisės aktai, darbo sąlygas padarant lankstesnes, tada matytume galimybę nuo sausio 1 dienos didinti ir iki 900 litų“, - interviu Lietuvos radijui antradienį teigė A.Kubilius.Jo teigimu, MMA didinimas iki 900 litų siejamas išimtinai su galimybe verslui sudaryti sąlygas kurti daugiau darbo vietų.

„Mums rūpi darbo vietų augimas, mums rūpi sąlygos, kurios verslui leistų kurti daugiau darbo vietų, nes jos neatsiranda savaime. Neatsiranda finansų ministrei ar premjerui paliepus, jos atsiranda, kai verslas gali kurti daugiau jų. Ir ta augimo darbotvarkė, apie kurią dabar labai daug kalbama ir Europoje, po Prancūzijos prezidento rinkimų, ji tiek  Lietuvoje, tiek Europoje, visų pirma turi būti siejama stik su tokių sąlygų sukūrimu, kurios leistų verslui ir augti, ir kurti naujas darbo vietas“, - tvirtino premjeras.

Pasak jo, Lietuvoje, kaip rodo ir Europos Komisijos atlikta analizė, ir daugelio ekspertų, ir verslo atlikti tyrimai, vienas iš pagrindinių trukdžių, neleidžiančių verslui drąsiau kurti darbo vietas, yra nelankstūs darbo santykiai.

„Iš kitos pusės ir Lietuvos mokslininkų tyrimai, spausdinti viešose publikacijose, universitetų ekonomistų tyrimai, labai aiškiai rodo, kad nesubalansuotai didinant MMA, tai yra ją didinant vienu ypu ir tiek, kad kažkuriam verslui būtų sudėtinga tokią naštą pakelti, perspektyvoje galime vien tik didindami darbo užmokestį, galime gauti tokį rezultatą, kad darbo vietų imti mažėti“, - sakė premjeras A.Kubilius.

Trišalė taryba balandžio pabaigoje Vyriausybei pasiūlė minimalią algą didinti 100 litų iki 900 litų. Tam pritariant ir Seimo konservatoriams, darbdaviai tikisi, kad galiausiai su tuo sutiks ir Vyriausybė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė MMA irgi siūlo didinti iki 900 litųTačiau A.Kubilius balandžio pabaigoje yra pareiškęs, kad finansinių galimybių turintys verslininkai gali patys didinti atlyginimus darbuotojams, o aštrias diskusijas sukėlusi MMA - sureikšminama.

Anot kai kurių analitikų, tikėtina, kad MMA jau nuo liepos bus padidintas 100 litų - teigiama, jog artėjant rinkimams, nepalanku atidėlioti sprendimus, kurie patinka daugumai šalies gyventojų.


Šiame straipsnyje: MMAmokesčiaiMinimali alga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Šantažas

Šantažas portretas
Bet juk tai - šantažas! Mes pakelsime minimalią algą iki 900 lt., bet už tai leiskite atkurti ir įteisinti DK baudžiavinius santykius. Na, valdžiai niekados nerūpėjo už ją balsuojantys "runkeliai", bet kur tos mūsų tautinės profsąjungos? Ar jų lyderiai nemato kam parankus toks darbo santykių " liberalizavimas"? Gal už tokios vergovės įteisinimą galima būtų pareikaluti ne 900lt, bet, pvz., 2000 lt? :D

Nesavrbu

Nesavrbu portretas
Kodėl lankstūs darbo santykiai turi būti tik darbdavio atžvilgiu, bet ne darbuotojo. Kodėl? Apie tokias sąlygas, kurios dabar peršamos, galima tik pasakyti, kad darbdaviai, padedant politikams, norį įvesti vergovinę santvarką. Pataisykit, jeigu klystu.

Faustas

Faustas portretas
Getes Faustas irgi pardave siela Mefistofeliui, bet tai buvo uz ka - jaunyste, nemirtinguma..., o lietuviskieji mefistofeliai pasiruose apmulkinti darbo biteles uz varganus 50-100 lituokliu???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių