A.Kubilius: MMA didinimas turi būti siejamas su ekonomikos augimu

Minimalios mėnesio algos (MMA) didinimas turi būti nuosaikus, atsižvelgus ir į ekonomikos augimą, ir į verslo galimybes, teigia premjeras Andrius Kubilius.

Vyriausybei siūlant MMA nuo liepos pradžios didinti 50 litų iki 850 litų, premjeras teigia, kad reikia atsižvelgti į du pagrindinius veiksnius.

„Tokį didinimą visų pirma reikia sieti su augimo, ekonomikos atsigavimo prognozėmis. Pasiūlėme 50 litų MMA augimą, kai galvojome, kad ekonomika augs labai nuosekliai. 2011 metų antrasis pusmetis buvo tikrai sudėtingas. Šių metų 2,5-3 proc. ekonomikos augimo prognozės yra žymiai mažesnės negu pernai ekonomika augo. Antra priežastis, kodėl mes manote, kad MMA didinimas turi būti nuosaikus, tai todėl, kad tai turime sieti su verslo galimybėmis kurti naujas darbo vietas, su galimybėmis įdarbinti kuo daugiau žmonių“, - interviu Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.Jo teigimu, minimalios algos didinimas turi būti siejamas ir su darbo santykių lankstumo didinimu.

„Todėl ir Trišalėje taryboje yra svarstomi du klausimai - Darbo kodekso pataisos, kurios turėtų garantuoti darbo santykių lankstumą ir taip padėtų verslui drąsiau kurti daugiau darbo vietų. Aš tikiu, kad ir profesinės sąjungos supranta, kad ir joms tenka pareiga rūpintis, kaip padėti bedarbiams“, - tvirtino premjeras.

Trišalė taryba antradienį ketina vėl svarstyti dėl minimalios mėnesio algos didinimo.Vyriausybei pirmadienį pasitarime patvirtinus savo ankstesnę poziciją, Trišalės tarybos posėdyje antradienį gali būti vėl nesutarta dėl MMA didinimo 100 litų - nuo 800 iki 900 litų. Tarybos partneriams - darbdaviams ir profesinėms sąjungoms - siūlant ar neprieštaraujant ją didinti iki 900 litų, iki šiol nepavykdavo priimti visoms šalims priimtino sprendimo.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad MMA pakėlus iki 900 litų ir nekeičiant neapmokestinamojo pajamų dydžio, nacionalinio biudžeto išlaidos padidėtų 85,6 mln. litų.MMA gali būti nustatyta Vyriausybės nutarimu, kai dėl jos sutaria Trišalė taryba. Šiuo metu MMA Lietuvoje siekia 800 litų, o atskaičius mokesčius - 670 litų. Paskutinį kartą minimali alga 100 litų buvo didinama 2008-ųjų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LR gyventojas

LR gyventojas portretas
Ar didinant kainas paslaugoms ir prkėms nereikia atsizvelgti į gyventojų galimybes.

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Kodėl nieko nekalbama apie bazinės algos atststymą į prieškrizinį dydį biudžetinėse įstaigose dirbantiems žmonėms? Gi energetikų kainos pakilo ir dar žada kilt.

kubiliaus draugas

kubiliaus draugas portretas
klausikyt neismanelei kada busit premjerais galesit reikst savo nuomones o dabar kubilius premjeras ir leiskit jam pacem sprest kaip valdyt lietuva jai kas nepatinka sienos atviros prasau i europa darbo pilna priprato visi veltedziaut ir nieko neveikt o atliginimu s jiems didink,
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių