A.Kubilius: kai kurios reformos nesulaukė paramos Seime

Prezidentei Daliai Grybauskaitei sukritikavus, kad reformos vis pradedamos ir nebaigiamos arba labai vėluoja, premjeras Andrius Kubilius pareiškė, jog ne visos Vyriausybės iniciatyvos sulaukė palaikymo Seime, o valdančioji koalicija kelerius metus faktiškai veikė mažumos sąlygomis.

„Vertiname ir prezidentės išsakytas kritines pastabas. Iš tiesų tikrai  nesame Vyriausybė, kuri pati sau tikrai nepripažintų visos eilės nepadarytų darbų ir pati savęs savikritiškai nevertintų. Bet taip pat norėčiau pasakyti, kad permainos ir reformos, kaip prezidentė nurodė metiniame pranešime, reikalauja ir sutarimo, ir bendrų pastangų. Mūsų reformų iniciatyvos ne visada sulaukdavo efektyvios paramos Seime“, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jis komentavo D.Grybauskaitės perskaitytą metinį pranešimą. „Noriu priminti, kad beveik visą laiką, nuo pat 2009 metų vidurio, Vyriausybė ir valdančioji koalicija veikė faktiškai mažumos sąlygomis. Todėl opozicijos parama svarbiausioms reformoms, nuo energetikos iki pensijų reformos, socialinės srities, visada yra labai reikalinga. Nes nesant tokios paramos, nesant konstruktyvaus požiūrio diskusijose čia, Seime, kai kurie svarbūs darbai iš tikrųjų labai vėluoja ir stringa“, - kalbėjo premjeras.

Jis nesutiko su D.Grybauskaitės žodžiais, kad „negebėdami apsispręsti ir susitarti dėl namų renovacijos, atliekų tvarkymo, jaunimo verslumo skatinimo, šiandien laidojame nepanaudotus milijonus, galėjusius tapti naujomis galimybėmis mūsų žmonėms ir ekonomikai“.

„Milijonų mes tikrai nepalaidosime, juos panaudosime, o visa eilė darbų ir dėl jaunimo nedarbo, ir bendrai dėl nedarbo mažinimo yra susisieta su įstatymų projektais, kuriuos siūlysime Seime greičiau priimti. Pavyzdžiui, dėl Darbo kodekso lankstumo. Be darbo santykių lankstumo nebus ir naujų darbo vietų“, - dėstė A.Kubilius.

Savo ruožtu jis dėkojo valstybės vadovei už paramą Vyriausybės vykdytai finansų krizės suvaldymo politikai, energetikos projektams.

Prezidentė ketvirtadienį metiniame pranešime tvirtino, kad pavyko suvaldyti finansų krizę, pagaliau žengiama energetinės nepriklausomybės keliu, tačiau ji pabrėžė, jog būtina šilumos ūkio pertvarka, socialinės politikos peržiūra, nes dėl uždelstų reformų ir padarytų klaidų šalyje daugėja socialiai pažeidžiamų žmonių, privalu užtikrinti teisę į teisingą, greitą ir nešališką teismą.Lietuva neišvengs globalios ekonomikos įtakos, todėl šaliai būtina suderinti finansinės drausmės ir ekonomikos skatinimo politikas, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kaip didžiausią šios Vyriausybės nuopelnas ji įvardija suvaldytą finansinę situaciją.„Suvaldyta finansinė situacija neabejotinai šios Vyriausybės didžiausias nuopelnas. Prarasdama reitingus ir aukodama populiarumą, ji sugebėjo apsaugoti mus nuo finansinės griūties. Tačiau garantijų, kad panaši ekonominė situacija nepasikartos, nėra. Bandymų gaivinti finansinį populizmą jau girdime ne tik Lietuvoje. Nuo skolų krizės ir taupymo pavargusioje Europoje tai gali tapti pragaištingu užkratu, ypač išlaidavimui imuniteto neturinčiose šalyse“, - Seime perskaitytame metiniame pranešime teigė šalies vadovė.

D.Grybauskaitė ragino sutarti dėl esminių darbų kiekvienoje gyvenimo srityje, kurių vėliau neveiktų politinė kairės ir dešinės švytuoklė.

D.Grybauskaitė šalies prezidente išrinkta 2009 metų gegužės 17-ąją jau per pirmąjį rinkimų turą, inauguruota liepos 12 dieną.

Nuo 2004 metų iki prezidento rinkimų ji ėjo eurokomisarės pareigas, dar anksčiau buvo Algirdo Brazausko vadovaujamos Vyriausybės finansų ministre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Verslas žmonėmis

Verslas žmonėmis portretas
Blogąsias reformas vykdo atsilikusių žmonių sudaryta kompanija - darbo birža. Taip niekas nesugeba terorizuoti žmogaus. Jų gašliose rankose žūsta darbo įmonės, lėšos, resursai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių