A.Kubilius: EK padeda susitarti su „Gazprom“ atstovais

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad Europos Komisijos (EK) atstovų tarpininkavimas padeda susikalbėti su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“.

Lietuvos radijui A.Kubilius antradienį sakė, kad EK atstovų dalyvavimas pokalbiuose padeda siekti greitesnių susitarimų.

Pasak premjero, pirmadienį susitikime su „Gazprom Export“ vadovu, kuriame dalyvavo ir EK energetikos direktorato vadovas, susitarta, kad Lietuva dujų sektoriaus pertvarką turi įgyvendinti iki 2014 metų pabaigos. A.Kubiliaus teigimu, ši pertvarka yra svarbi suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD) statybai.

„Pokalbiai įgauna konstruktyvumo, žymiai daugiau normalaus dialogo. Galbūt ir todėl, kad juose dalyvauja ir Europos Komisijos atstovai“, - sakė A.Kubilius. Jo teigimu, antrasis iš eilės susitikimas su „Gazprom Export“ vadovu Aleksandru Mwedvedevu vyko pastarojo iniciatyva.

Premjeras tikisi, kad konstruktyvesni pokalbiai su „Gazprom“ gali padėti ir derantis dėl dujų kainų. Jo teigimu, Lietuva dėl didesnės energetinės nepriklausomybės ir būsimojo SGD terminalo turi įgyvendinti reformą ir atskirti dujų tiekimo veiklą nuo infrastruktūros.

„Terminalas be tokios direktyvos įgyvendinimo, be nuosavybės atskyrimo, be vamzdžių išlaisvinimo negalėtų veikti. “Gazprom„ visus praėjusius metus pyko dėl tokio mūsų apsisprendimo. Tačiau dabar jau keičia nuostatą ir iš principo pirmadienį jau pasiekėme principinį sutarimą, kad iki 2014 metų pabaigos ši direktyva turi būti įgyvendinama. Tai jau priima ir “Gazprom„ atstovai. Derinamės, kaip atsižvelgiant į visų akcininkų interesus būtų einama link visiško europinės nuostatos įgyvendinimo“, - sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, pokalbiai su „Gazprom“ yra pakankamai geranoriški.

Vokietijos ir Rusijos koncernų „E.ON Ruhrgas“ ir „Gazprom“ valdoma bendrovė „Lietuvos dujos“ pagal naują Gamtinių dujų įstatymą iki kovo 31 dienos Kainų komisijai turi pateikti dujų perdavimo sistemos atskyrimo planą, pagal kurį dujų perdavimo verslas po kelerių metų turės atitekti naujam savininkui.

Trečiojo Europos Sąjungos energetikos paketo, pagal kurį Lietuva ketina atskirti „Lietuvos dujų“ perdavimo, paskirstymo ir tiekimo veiklas, įgyvendinimas turi būti baigtas iki 2014 metų pabaigos.


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusGazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių