A.Kubilius: būsima AE bus pelninga, paskolas grąžinsime per 18 metų

Būsimima Visagino atominė elektrinė bus pelninga, antraip jos nestatytume. Joje pagaminta elektros kaina už kilovatvalandę gali siekti 7-10 centų.

Tiesa, paskolas, paimtas elektrinės statybai, teks atidavinėti veik dvidešimtmetį, tačiau per pusšimtį metų Lietuva vien iš atominės dividendų gali uždirbti iki 30 mlrd. litų. Tokius argumentus ir skaičius „už“ atominę energetiką Lietuvoje pateikė premjeras Andrius Kubilius.

„Visi skaičiai rodo, kad būsima elektrinė dirbs pelningai, ir ekspertai sako, kad per 60 metų dividendais galima uždirbti iki 30 mlrd. litų“, - „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje 24/7 kalbėjo A.Kubilius.

Tiesa, premjeras priminė, kad per pirmuosius elektrinės ekploatavimo metus Lietuvai teks gražinti paskolas, paimtas elektrinės statybai, taigi pagamintos elektros kaina už kilovatvalandę nuo 7 cnt reiktų pridėti dar 10-15 cnt.

Tačiau, pasak premjero, elektros gamybos kaina naujoje elektrinėje vis tiek būtų mažesnė nei gaminamos Elektrėnuose ar vėjo jėgainėse.A.Kubilius priminė, kad šiuo metu veik 75 proc. elektros perkame iš kitų šalių, daugiausiai iš Rusijos. „Sudėjus viską, į Rusiją išvežame kasmet apie 2 mlrd. litų. Taigi, gamindami energiją šalyje, tokius pinigus paliktume Lietuvoje“, - kalbėjo premjeras.

Jis vis dėstė, kad pagrindinė sąlyga būsimai Visagino atominei elektrinei – jos pelningumas.Paklaustas, kodėl Lietuva vis dėlto apsisprendė rinktis būtent atominę energetiką, o ne, pavzyzdžiui, atsinaujinančią, A.Kubilius dėstė, kad bazinis elektros gamintojas turi būti atominė elektrinė.

Konservatorių-krikdemų lyderis, klausiamas, kodėl daugeliui Europos valstybių atominės energetikos atsisakant, Lietuva vis tik ryžtasi atominės statybai, nurodė, kad naujas atomines stato suomiai, švedai, prancūzai, tą ketina daryti lenkai.

„Taip, yra šalių – pavyzdžiui, Vokietija, kuri turtinga šalis, kuri atsisako, tačiau ji gali subsidijuoti atsinaujinančiąją energetiką, bet ir ten kyla problemų, yra diskusijų, nes atominė energetika pigesnė. Štai ir Japonijoje analizuojama, kokį poveikį jos ekonomikai padarys apsisprendimas nebevystyti atominės energetikos. Taip, ji šioje šalyje sustabdyta, bet ar tikrai jos bus atsisakyta, aš nesu tikras“, - tvirtino premjeras.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėVisagino AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

vytautas

vytautas portretas
Kubiliau ,jei jau fizikas su komanda suskaičiavo tai bankas tikrai suskaičiuos.Todėl neabejojant 30 mlr.pelnu,gal dabar iš tų pinigų paimk 15 mlrd dabartinei kartai,o kitus ,kaip profitą atiduosim po mūsų einančiai,man jau atsibodo laukti,prie Lenino anūkų laukėmr komunizmo,prie tavęs energetinio aukso,bet mūsų jau nebus,ar tu kitaip galvoji,ar iki spalio išsilaikysi?

Lietuvis

Lietuvis portretas
Parodykit tokią AE, kuri būtų nepelninga. Nesvarbu kada paskolas grąžinsime, svarbu energetinė nepriklausomybė.

Reikalaujame referendumo

Reikalaujame referendumo portretas
Reikalaujame referendumo dėl atominės elektrinės statymo Lietuvoje!
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių