A.Kubilius: A.Medvedevas neturėjo nustebti dėl „Gazprom“ tyrimo

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius kartoja, kad Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ neturėjo būti labai nustebęs dėl Europos Komisijos pradėto jo veiklos tyrimo.

„Aš tik noriu priminti, kad tas pats A.Medvedevas sausį-vasarį čia pas mus lankėsi ne vieną kartą Vilniuje ir skundėsi dujų pertvarka Lietuvoje (...). Dabar jau Komisija skelbia įtarimus „Gazprom„, tai čia nuoseklus Europos Sąjungos, Europos Komisijos veikimas, ir „Gazprom“ neturėjo būti labai nustebęs“, - telefonu iš Kinijos antradienį sakė A.Kubilius.

„Noriu priminti, kad “Lietuvos dujose„ nubalsavo („Gazprom" atstovai - BNS) už dujų sektoriaus pertvarką, o tai, kad mes praeitų metų pavasarį kreipėmės į Europos konkurencijos tarybą dėl nesąžiningos kainų politikos, tai tą visi žino. Tai konkurencingumo taryba darė tą tyrimą nuo praeitų metų“, - pridūrė premjeras.

„Gazprom“ viceprezidentas ir „Gazprom export“ vadovas A.Medvedevas, kuris nuo šių metų „kuruoja“ Lietuvą, pirmadienį pareiškė, kad Lietuva yra Europos Komisijos pradėto tyrimo prieš „Gazprom“ provokatorė ir nesupranta „kontrakto su “Gazprom„ parametrų“.
Lietuva mano, kad „Gazprom“ šaliai, kuri pirmoji ši Baltijos šalių įgyvendina trečiąjį ES energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti „Gazprom“ iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą.

Tuo tarpu šių metų pradžioje į Lietuvą atvykęs A.Medvedevas tvirtino, jog koncernas nediskriminuoja Lietuvos.

EK atlieka tyrimą dėl trijų galima konkurenciją ribojančių veiksmų Vidurio ir Rytų Europoje - „Gazprom“ galėjo skaidyti dujų rinką, trukdydamas laisvam dujų tiekimui per ES šalių teritoriją, galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą, taip pat susiedamas gamtinių dujų kainas su naftos kainomis galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

Lietuva šiuo metu už gamtines dujas „Gazprom“ moka brangiausiai visoje Europos Sąjungoje - 1578 litus (įskaičius galios ir transportavimo mokesčius) už tūkstantį kubinių metrų.

Rugsėjo 13-14 dienomis Vilniuje lankysis Europos Sąjungos energetikos komisaras Guentheris Oettingeris (Giunteris Otingeris). Susitikimuose su Lietuvos atstovais jis aptars Europos Sąjungos reikalus, svarbiausius Lietuvos energetikos projektus.


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusGazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

xd

xd portretas
o tai ko neperka is kitu kur pigiau? Ko kabinejas prie to Gazprom. tie jeigu nenori tokiu klientu kaip Lietuva, tai uzkele kaina. O Lietuva vistiek perka. Juk cia privatus biznis, parduoda uz kiek nori parduot kaip ir visi verslininkai. Tai ko neiesko kitu pardaveju?

To xd

To xd portretas
Tai kad tų dujų vamdžių Lietuvoje gyvas galas pritiesta - vienas iš Venesuelos, kitas iš Norvegijos, o čia prie Gazpromo kabinėjasi, ar netaip brangusis xd?

jo

jo portretas
du nususe sovietzmogiai loja
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių