Norint vystyti gamybą Rusijoje, Lietuvos verslininkams būtina gauti sertifikatą

Rusija, norėdama suaktyvinti savo pramonę, įvedė įvairių apribojimų. Norint vystyti gamybą, būtina gauti sertifikatą „Pagaminta Rusijoje“. Šioje šalyje dirbantys lietuviai skundžiasi sunkumais, todėl verslininkai priversti ieškoti kitų nišų arba perorientuoti gamybą.

Prieš 20 metų varėniškis Mindaugas Bankauskas, iš Lietuvos perkėlęs grybų supirkimą į Pskovo sritį, sako, kad čia, kaip ir Lietuvoje, priklausomas tik nuo gamtos. Pernai supirkęs 250 tonų voveraičių, šiemet jų surinko 150 tonų daugiau.

Dalį grybų verslininkas perdirba, parduoda Rusijos rinkoje, dalį per Lietuvą eksportuoja į Europos Sąjungą. Pasak verslininko, įvedus sankcijas, sunkiau rasti vežėjų Lietuvoje, be to, paslaugos prastėja, o jų kaina didėja.

„Kai kurie transporto įmones sukūrė Rusijoje, Kaliningrado srityje, Oriolo srityje, tuo pačiu palengvina sau tuos darbus, bet vis tiek sunku, – tikina verslininkas M. Bankauskas. – Dėl sankcijų, dėl visų šitų dalykų būna prastesni vairuotojai .“

Kitas, du dešimtmečius Rusijoje dirbantis verslininkas, dar prieš įvedant sankcijas, sako persiorientavęs ir vietoj lietuviškų pieno produktų pardavinėja vietos produkciją. Didmenininkas sako, kad penkis–šešis kartus pigesnius rusiškus ir baltarusiškus pieno produktus realizuojantis šiaurės Rusijoje, nes lietuviškų dabar rusai ir neįpirktų.

„Pensininkų daug, tikriausiai kaip ir Lietuvoje, apie 50 proc., ir šeimų daug, kurios negali sau leisti, su tokiu rubliu mes negalėtume dabar įpirkti lietuviškų produktų ir prekyba būtų fantastinėmis kainomis“, – sako verslininkas Džeraldas Sadauskas.

Pasak Lietuvos konsulato Sankt Peterburge komercijos atašė, Lietuvos verslininkams, norint vystyti gamybą Rusijoje, būtina gauti sertifikatą. Prekiauti galima ir turint antrinę įmonę arba strateginio investuotojo statusą, bet tam reikia didelių lėšų, tačiau verslas randa išeičių.

„Aukštos pridėtinė vertės produktas imamas Lietuvoje, vietoje užsakoma forma, kur jinai įstatoma, visi kiti priedai, tas gaminys pagal savo sudėtį tampa kaip rusišku ir čia vietoje gamindami jie gali realizuoti“, – aiškina Lietuvos konsulato Sankt Peterburge komercijos atašė Kęstutis Masalskis.

Nepaisant prastos situacijos Rusijoje, komercijos atašė tikisi, kad verslo ryšiai visiškai nenutrūks, ir žada kitąmet Sankt Peterburge surengti Lietuvos ir Rusijos pramonininkų forumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
kam reikia tas ir gauna ir lietuvos žmonės jau neklauso landzberginių debilų ir nkvd bestijos peizelų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių