Akibrokštas: įtarimus sklaidys savi

Šią savaitę "Kauno dienos" aprašytos įtartinos Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo (LAAIF) skirstomų milijonų dalybos sulaukė Aplinkos ministerijos dėmesio. Tiesa, dalybų teisėtumą pavesta išsiaiškinti tiems, kurie jas ir organizavo.

Šią savaitę "Kauno dienos" aprašytos įtartinos Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo (LAAIF) skirstomų milijonų dalybos sulaukė Aplinkos ministerijos dėmesio. Tiesa, dalybų teisėtumą pavesta išsiaiškinti tiems, kurie jas ir organizavo – LAAIF vadovams.

"Reagavome į susidariusią situaciją ir jau yra imtasi priemonių. Iki šios savaitės pabaigos yra pavesta pristatyti naują paraiškų priėmimo ir vertinimo tvarką, kuri, mano nuomone, turėtų šį procesą padaryti skaidresnį, taip pat jame galėtų dalyvauti įvairesni projektai", – vakar sakė Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Dienraštis rašė, kad Aplinkos ministerijai pavaldus LAAIF praėjusios savaitės pirmadienį paskelbė, jog kitą dieną nuo 8.30 val. pradės priimti paraiškas iš įstaigų, kurios siekia gauti finansavimą atsinaujinantiems energijos ištekliams panaudoti. Paraiškų priėmimas tęsėsi mažiau nei dvi valandas, nes projektams skirtos lėšos – 7 mln. eurų – baigėsi.

"Akivaizdu, kad visi, kas spėjo pateikti dokumentus, apie paraiškų priėmimo datą žinojo iš anksto. Protingas specialistas paraišką gali užpildyti per pusę dienos, bet dar reikia ir skaičiavimus atlikti. Per dieną to padaryti neįmanoma", – neabejojo Kazlų Rūdos savivaldybės Ekonominės plėtros skyriaus vedėja Rasa Avietynienė.

"Paraišką tikrai galima paruošti per vieną dieną, bet reikia pateikti ir dokumentus, pažymas. Tai gali užtrukti iki savaitės", – R.Avietynienės žodžius patvirtino bendrovės "Eurointegracijos projektai" projektų vadybos direktorius Eimantas Kamienas.

"Su panašiais projektais dirbu nuo 2000 m. Mūsų savivaldybė projektų rengimo srityje yra pirmūnė, visko esame matę, bet tokių variantų dar nėra buvę", – stebėjosi R.Avietynienė.

Kazlų Rūdos savivaldybė buvo viena iš daugybės institucijų, kuri paraiškų nespėjo pateikti. Iš visos Lietuvos priimta trylika paraiškų – gali būti, kad už 7 mln. eurų pavyks finansuoti tik tiek pirmųjų pateiktų projektų.

LAAIF direktoriaus pavaduotojas Arvydas Dragūnas teisino pasirinktą milijonų dalybų tvarką, tačiau būtent LAAIF vadovams "pavesta atlikti vidinį tyrimą ir išsiaiškinti, ar paraiškų priėmimas vyko vadovaujantis visais teisės aktais ir ar nebuvo jiems nusižengta, priimant paraiškas bei iš anksto informuojant apie būsimą paraiškų priėmimą".

"Tikrai nebus taip, kad tikrins tik savi savus. Ministerijos Teisės ir personalo departamentui pavesta išnagrinėti ir pateikti išvadas apie galimybę procedūras nutraukti ir pradėti iš naujo, o Taršos prevencijos departamento Klimato kaitos finansų ir projektų valdymo skyriui pavesta parengti siūlymus dėl naujos paraiškų priėmimo ir vertimo tvarkos", – dienraščiui sakė ministro patarėja Simona Liaudanskytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių