Aiškėja, kaip bus depolitizuotos valstybės valdomos įmonės

  • Teksto dydis:

Valstybės valdomas komercines įmones siūloma sutelkti į dvi valdymo bendroves, rašo „Verslo žinios“.

Valstybės valdomų įmonių pertvarkos plano projektui, dienraščio žiniomis, pateiktas ir siūlymas, kad valstybės valdomos įmonės, kurios valstybei reikalingos dėl strateginių priežasčių ir kurios nebus privatizuotos, turi būti perkeltos valdyti į vieną centrą, tačiau centras valdytų dvi valdymo bendroves.

Dabar siūloma, kad viena valdymo bendrovė valdytų įmones „Lietuvos energija“, „Lietuvos geležinkeliai“, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją, LRT ir konsoliduotas miškų urėdijas bei regionines kelių valdymo įmones. Kitai bendrovei būtų patikėtos „Litgrid“, „Amber Grid“ ir „Klaipėdos nafta“. Nekomercinės valstybės valdomos įmonės (pvz., „Investicijos ir verslo garantijos“, „Oro navigacija“, Energetikos agentūra ir kitos) turėtų likti prie šakinių ministerijų.

Politinę valią imtis valstybės valdomų įmonių pertvarkų šįkart turėtų mobilizuoti tai, kad Lietuva šiuo metu derasi dėl narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO), kaip tikimasi, nuo 2018 metais. Tai vienintelė organizacija, kuri rūpinasi korupcijos išgyvendinimu, skaidriu ir efektyviu valstybės valdomų įmonių valdymu, - nei ES, nei kitose tarptautinėse organizacijose Lietuvai tokie tikslai nebuvo keliami, tad ir susitelkta į tai nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių