Afrikinio kiaulių maro atvejų rajonuose daugėja

  • Teksto dydis:

Rajonų, kuriuose aptinkama AKM užsikrėtusių šernų, skaičius didėja.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad per dvi savaites Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus mėginius, afrikinis kiaulių maras (AKM) nustatytas 3 sumedžiotiems ir 7 nugaišusiems šernams.

AKM virusu užsikrėtę šernai buvo sumedžioti Anykščių rajono savivaldybės Anykščių ir Debeikių seniūnijų miškuose bei Molėtų rajono savivaldybės Suginčių seniūnijos apylinkėse.

Pirmą kartą AKM virusas nustatytas Biržų rajono savivaldybės teritorijoje. Šerno gaišena rasta Parovėjos seniūnijos miškuose. Kitos šernų gaišenos rastos Anykščių rajono savivaldybės Troškūnų, Viešintų ir Debeikių seniūnijų apylinkėse, Kauno rajono - Vandžiogalos ir Utenos rajono - Vyžuonų seniūnijų miškuose.

Savivaldybėse, kuriose šernams nustatytas AKM, vykdoma intensyvi šernų gaišenų paieška, tikrinami maži kiaulininkystės ūkiai dėl biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimo.

Lietuvoje nuo šių metų pradžios nustatyti 86 AKM židiniai, virusas patvirtintas 142 šernams (116 nugaišusių ir 26 sumedžiotiems).

VMVT primena, kad pastebėjus šerno gaišeną, apie tai reikia informuoti teritorinę VMVT ar paskambinti visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403. Šerno gaišenų nereikia liesti, bandyti transportuoti ar judinti. Mėginius paims ir visus darbus, susijusius su saugiu gaišenos sunaikinimu, atliks teritorinių VMVT specialistai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių