A.Burba: sprendimas dėl MMA turėtų paaiškėti per savaitę

Sprendimas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo turėtų paaiškėti per savaitę, teigia Seimo Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Andrius Burba.

„Labai karštai kalbėjome apie minimalią algą, ir premjeras pasižadėjo, kad per savaitę bus priimti paskutiniai sprendimai. Jau jie yra finišo tiesiojoje, galima sakyti, tariantis su profsąjungomis“, - trečiadienį po tradicinių valdančiosios koalicijos pusryčių žurnalistams sakė A.Burba.

Anot jo, premjeras buvo raginamas didinti MMA nuo liepos 100 litų iki 900 litų, o vėliau - ir iki 1 tūkst. litų.„Iki metų pabaigos, įvertinus ekonominę situaciją, galima galvoti ir apie 1 tūkst. litų. Mes tą pavyzdį  matome Latvijoje ir Estijoje, Lietuva gali ir turėtų priimti tokį sprendimą“, - kalbėjo politikas.Vienas valdančiosios koalicijos atstovų pridūrė manantis, kad po savaitės turėtų būti sprendimai ne tik dėl minimalios algos didinimo, bet ir darbo sąlygų liberalizavimo. A.Burba sakė manantis, kad partneriai Trišalėje taryboje turėtų susitarti.

„Priešingu atveju, jei (profsąjungos - BNS) norės tik algos, ir nebus jokių kompromisų dėl sąlygų liberalizavimo, tai čia galime įstrigti“, - sakė A.Burba.Trišalė taryba antradienį nerado sutarimo dėl esminių darbo santykių liberalizavimo. Kartu nesusitarta ir dėl minimalios algos didinimo. Partneriai antradienį susitarė dėl maždaug 5 punktų, kurie nėra „esminiai“.

Vyriausybė, siekdama liberalizuoti darbo santykius ir skatinti naujų darbo vietų kūrimą bei mažinti nedarbą, siūlo paprasčiau iš darbo atleisti vyresnius nei 65 metų pensininkus, išplėsti terminuotų darbo sutarčių galimybes, sumažinti išeitines išmokas, sutrumpinti apmokamas atostogas. Dėl visų šių klausimų kol kas nerandama sutarimo.Profsąjungos taip pat teigia, jog darbo trukmė per savaitę turėtų išlikti ta pati, tačiau neprieštarauja, kad per kolektyvines darbo sutartis darbo dienos trukmė būtų keičiama, išlaikant 40 valandų darbo savaitę.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis BNS antradienį sakė, kad Vyriausybės siūlomi Darbo kodekso pakeitimai yra reikalingi, kad būtų mažinamas nedarbas. Anot jo, Vyriausybė, kaip ir anksčiau, siūlo nuo liepos didinti minimalią mėnesio algą (MMA) 50 litų iki 850 litų, o nuo kitų metų - dar 50 litų iki 900 litų

.Pasak D.Matulionio, sutarti Trišalėje taryboje dar yra laiko - Vyriausybės sprendimas turi būti priimtas birželio pabaigoje.Profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai siūlo MMA didinti 100 litų jau nuo liepos.Vyriausybė po diskusijų su Trišalės tarybos nariais pirmadienį sutiko nebesieti MMA didinimo ir darbo santykių liberalizavimu.


Šiame straipsnyje: MMAMinimali alga

NAUJAUSI KOMENTARAI

realistas

realistas portretas
sunku tikėtis kad lietuvoje bus pragiedruliai dėl MMA. Jau greičiau nuspręs sumažinti :DDDDD

Dirbantis

Dirbantis portretas
Visai nereikia to MMA.

seimas

seimas portretas
dw tik didinkit kuo auksciau ta MMA ir nebestumkit ;)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių