2016 metais ir toliau nuosekliai augo šalies BVP

  • Teksto dydis:

2016 m. pirmąjį ketvirtį ir toliau nuosekliai augo šalies bendrasis vidaus produktas (BVP). Lietuvos statistikos departamentas pranešė, kad per pirmuosius tris metų mėnesius BVP sudarė 8,46 mln. eurų ir, palyginus su tuo pačių 2015 m. laikotarpiu, padidėjo 2,4 proc. Lyginant su paskutiniuoju praėjusių metų ketvirčių, šiemet BVP augo 0,8 proc.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius sako, kad didelę įtaką ekonomikos augimui turėjo spartus prekybos ir pramonės sektoriaus augimas. Augusios investicijos, tame tarpe, tiesioginės užsienio investicijos, buvo svarbus faktorius, kuris stiprino Lietuvos ūkio konkurencingumą, didino užimtumą bei dirbančiųjų darbo užmokestį.

„Šių metų sausio–kovo mėnesiais į darbą buvo priimta daugiau nei 15,4 tūkst. darbuotojų ir, lyginant su atitinkamu 2015 m. laikotarpiu, įsidarbinusių asmenų skaičius išaugo 6,4 procentų. Vidutiniškai 5,5 proc. augo ir dirbančiųjų atlyginimai, tai skatino vidaus vartojimą. Užsidarius Rusijos rinkai ir gana sėkmingai persiorientavus į Vakarus, bendras realusis prekių ir paslaugų eksportas 2015 m. augo 1,2 proc., lietuviškos kilmės prekių eksporto vertė didėjo 2,6 proc.“, – sako premjeras.

Vyriausybės vadovo teigimu, didėjant užsienio investicijoms, šalies BVP ir toliau augs. Pernai pritrauktas 31 investicinis projektas sukurs daugiau nei 2,5  tūkst. darbo vietų. Daugiausia jų – reikalaujančių aukštos kvalifikacijos ir gerai apmokamų.

Kuriantis darbo vietoms ir didėjant darbo užmokesčiui, šalyje vis daugiau surenkama mokesčių, mažėja biudžeto deficitas. Kaip rašoma pranešime spaudai, pernai valstybės ir savivaldybių biudžetai 2,3 procento viršijo prognozuotą (161 mln. eurų) pajamų lygį, o 58 savivaldybės iš 60 bene pirmą kartą įvykdė ar viršijo pajamų planus.

2012 metais 9 proc. BVP siekęs valdžios sektoriaus pajamų ir išlaidų deficitas pernai buvo žemiausias per visą Nepriklausomybės laikotarpį –  0,2 proc.


Šiame straipsnyje: LietuvaekonomikaBVP

NAUJAUSI KOMENTARAI

senelis

senelis portretas
per trys menesius tik 8,46 milijono Tai per metus 40 milijonu nesiektu Rasytojai suknisti bent zinote ka rasote ir ar skaicius pazystate
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių