2016-ieji Lietuvos oro uostams užtikrino lyderystę Baltijos regione

  • Teksto dydis:

Dviženkliu skaičiumi sausį išaugę keleivių srautai ir nauji skrydžiai bei įspūdingiausias praėjusių metų veiklos tempas visame Baltijos jūros regione. Tokiais veiklos rezultatais džiaugiasi Lietuvos oro uostai, kurių sėkmingas augimas buvo pastebėtas ir Didžiosios Britanijos laikraščio „The Daily Telegraph“.

Palangos spurtą užfiksavo ir britai

„Sausio mėnesį iš Lietuvos oro uostų aptarnautų keleivių skaičius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šoktelėjo net 18,9 proc., o pačių skrydžių padaugėjo beveik 13 proc. Ir nors keleivių ir skrydžių prieaugį demonstravo visi šalies oro uostai, tačiau čia ypač išsiskiria Palanga. Iš jos praėjusį mėnesį išskrido net 81 proc. daugiau žmonių negu praėjusį sausį“, - teigė Lietuvos oro uostų generalinis direktorius Gediminas Almantas.

G. Almantas pažymėjo, kad Palangos oro uostas vis gerėjančius keleivių skaičiaus augimo rezultatus demonstruoja jau daugiau negu metus, tačiau pastaraisiais mėnesiais šis oro uostas muša augimo rekordus.

Palangos oro uostas ypač gerus rezultatus pademonstravo ir praėjusiais metais bei pateko į sparčiausiai augusių Europos oro uostų penketuką, kurį paskelbė britų dienraštis „The Daily Telegraph“, remdamasis tarptautinės oro uostų tarybos „ACI Europe“ duomenimis. Su 60 proc. siekusiu keleivių augimu Palangos oro uostą aplenkė Rumunijos miestų Oradėjos ir Jasai, Bukarešto bei Belgijos Ostendės miesto oro uostai.

Žiūrint Europos mastu, Lietuvos oro uostų tinkle puikiai pasirodo ne tik Palanga. Pagal bendrą skridusių asmenų skaičiaus augimą Lietuva yra lyderė visame Baltijos jūros regione. Lėktuvų keleivių skaičius Lietuvoje 2016 m. augo daugiau nei 13 proc., kuomet Latvijoje šis rodiklis tesiekė 4,6, o Estijoje - 2,5 proc.

Šiaurės šalyse oro transportą pasirinkusių keleivių rinka augo nuo 1,5 proc. Norvegijoje iki 8,8 proc. Danijoje.

Tebekaraliauja Londonas

Šių metų sausio mėnesį daugiausiai keleivių iš visų trijų Lietuvos oro uostų rinkosi skrydžius į Londoną. Į Lutono arba Stanstedo oro uostus arba iš jų į Vilnių, Kauną bei Palangą iš viso keliavo daugiau nei 65 tūkst. žmonių.

Antra pagal populiarumą skrydžių kryptis – Kopenhaga, kurią rinkosi daugiau nei 23 tūkst. keliaujančiųjų, o trečioje vietoje atsidūrė Oslas su daugiau nei 17 tūkst.

„Skrydžių į Londoną kryptis išlieka populiariausia visuose trijuose Lietuvos oro uostuose jau ilgą laiką. Tai, be abejonės, lemia ir susiformavusi nemaža lietuvių bendruomenė Didžiojoje Britanijoje“, - aiškino G. Almantas.

Augo visos Europos aviacijos rinka

2016-ieji pagal keleivių skaičiaus augimą buvo sėkmingi ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos oro uostams. Praėjusiais metais čia buvo pasiektas rekordas - pervežti du milijardai keleivių. Labiausiai, net 40 proc., keleivių srautai augo Islandijoje, po kurios rikiuojasi Rumunija (24 proc.) ir Ukraina (23 proc.).

ES šalyse keleivių srautai oro uostuose praėjusiais metais ūgtelėjo 6,7 proc. Lietuvos oro uostų vadovas G. Almantas priminė, kad Senojo žemyno oro uostų paslaugomis besinaudojančių asmenų skaičius jau trečius metus iš eilės auga daugiau kaip po 5 proc.

Ekspertai mano, kad panaši augimo dinamika Europos oro uostuose bus pastebima ir dar kelis 2017 m. mėnesius.

Iš viso praėjusiais metais visame pasaulyje lėktuvais keliavo 3,77 mlrd. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių